De vrijwilligers
De boeren worden niet alleen geadviseerd door Natuur en Milieu Overijssel, ze hebben ook elk een vrijwillige adviseur biodiversiteit toegewezen gekregen. Deze adviseurs kijken samen met de boeren welke maatregelen zij op hun erf kunnen treffen. Welke maatregelen passend zijn hangt af van het type bedrijfsvoering van de boerderij, de locatie van de boerderij én de plant- en diersoorten die er in de omgeving voorkomen. De ene boerderij krijgt daarom een prachtig ingezaaide akkerrand, en de andere een collectie steen- of kerkuilkasten. In het afgelopen jaren zijn de eerste maatregelen al getroffen. De boeren hebben hun ogen geopend voor de mogelijkheden, en zijn ontzettend gemotiveerd om samen met de vrijwilligers ook de volgende stap te zetten richting een biodiversiteitsplan voor de komende vijf jaar.
Twee voorbeelden van maatregelen die makkelijk genomen kunnen worden om biodiversiteit te bevorderen: een insectenhotel (in aanbouw) en een vleermuizenkast.
Het vervolg
Begin 2022 hebben MBV en Natuur en Milieu Overijssel een subsidie toegekend gekregen om de succesvolle eerste stappen binnen het Krullvarken-concept voort te zetten. De subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (SABE) richt zich op kennisontwikkeling en -deling. Om de impact van de maatregelen te kunnen monitoren, moet de biodiversiteit gemeten kunnen worden. Dit gebeurt nu jaarlijks via de zogenaamde Gaia-biodiversiteitsmeetlat. De komende drie jaar gaan we verder met het verbeteren van de biodiversiteit op het erf van de Wroetboeren met behulp van vrijwilligers. Het verzamelen, vastleggen en analyseren van deze hun impact gaan we verbeteren. Hierdoor doen we meer kennis op uit de stappen die zijn gezet. Deze kennis zal eerst met de gehele Krullketen gedeeld worden en vervolgens met de varkenshouderij in brede zin. Zo laten we samen met MBV zien dat ook de varkenshouderij effectieve maatregelen kan nemen.