Hoe betrek je meer jongeren bij je organisatie?

Hoe betrek je meer jongeren bij je organisatie?

Lokale natuur- en milieuorganisaties blijken heel goed in staat om kinderen tot 12 jaar te bereiken. Daarna gebeurt er vaak weinig, omdat men veronderstelt dat onder jongeren geen interesse is in natuur en ze te druk zijn met andere zaken. Luuk de Vries, student GEO-communicatie aan de Universiteit Utrecht, deed bij Natuur en Milieu Overijssel wetenschappelijk onderzoek naar de betrokkenheid en vrijwillige inzet van jongeren bij natuur- en milieuorganisaties. Vervolgend maakten wij een eenvoudig stappenplan die lokale groepen kan helpen bij het betrekken van jongeren.

Reden voor het onderzoek Jong & Natuur is dat veel natuur- en milieuorganisaties meer jongeren willen betrekken, maar daar niet goed in slagen. Het onderzoek bestond uit een uitgebreide literatuurverkenning, gesprekken met lokale natuur- en milieuorganisaties, gesprekken met provinciale en landelijke organisaties met kennis en ervaring over de belevingswereld en interesses van jongeren, een enquête  onder 272 jongeren (leeftijd 12-21 jaar) en een groepsopdracht om zelf een natuuractiviteit te bedenken.

Tips
De conclusies en resultaten van het onderzoek bieden natuur- en milieuorganisaties goede handvatten om meer jongeren te betrekken bij de organisatie en ze op de langere termijn te interesseren voor vrijwilligerswerk. Hiervoor ontwikkelden wij een eenvoudig stappenplan.  Kijk voor het persbericht, het stappenplan en het eindrapport  onder meer over dit thema. Bij elke stap vind je enige achtergrondinformatie uit het onderzoek met tips en ideeën.

Download hier het Stappenplan Jong & Natuur of het Onderzoeksrapport Jong & Natuur door Luuk de Vries

OF

Download hier de Infographic – Jongeren doen mee en het stappenplan – Jongeren doen mee

Wil je meer weten?

Profiel Peter Adema

Peter Adema

Projectleider Bomen, Groene Vrijwilligers en Gezondheid