Circulaire initiatieven op de kaart

Circulaire initiatieven op de kaart

Een circulaire samenleving voelt soms erg ver weg. Toch zijn er ontzettend veel (burger)initiatieven die het steeds makkelijker maken om minder spullen te kopen, spullen langer te gebruiken, slimmer te kiezen en beter weg te gooien. Deze initiatieven zetten we op de kaart, zodat beter vindbaar zijn voor iedereen.

Lokaal initiatief

In een circulaire samenleving produceren we en gebruiken we niet meer dan de aarde aan kan. Dat vraagt dat we ons gebruik verminderen en dat we beter zorgen voor spullen die we al hebben. We delen, repareren en gebruiken spullen zo lang mogelijk. Dat vraagt een andere houding en een andere manier van keuzes maken. Gelukkig zijn er al steeds meer mensen en ondernemers die dat doen! In iedere gemeente zijn er al burgerinitiatieven, denk hierbij aan deelauto’s, repair cafés, kledingruilbeurzen. Deze burgerinitiatieven zijn onmisbaar om de transitie naar een circulaire samenleving te maken. En omdat deze initiatieven vanuit de mensen zelf komen, voorzien ze in een behoefte die in de lokale gemeenschap leeft.  

Zichtbaarheid vergroten

Het nadeel is dat deze burgerinitiatieven vaak onopgemerkt bestaan. Ze zijn onvoldoende in beeld bij zowel burgers als gemeenten. En dat is jammer, want ze kunnen elkaar versterken en een bijdrage leveren aan gemeentelijke doelstellingen op het gebied van circulariteit. Ook lokale circulaire ondernemers zijn vaak niet in beeld.  Door deze ondernemers beter zichtbaar te maken, kunnen mensen gemakkelijker circulaire keuzes maken.  

Voorbeelden circulaire initiatieven en ondernemers

Primeur voor10 Twentse gemeenten

Natuur en Milieu Overijssel gaat nu voor negen Twentse gemeenten de circulaire burgerinitiatieven en circulaire ondernemers in beeld brengen. Letterlijk, want we gaan ze op een kaart zetten die voor iedereen toegankelijk is. Hierdoor krijgen gemeenten een goed beeld van wat er binnen hun eigen gemeente al aan activiteiten zijn en kunnen ze dit gebruiken om dit verder uit te breiden en te versterken. Ook helpt het burgers en ondernemers om meer inzicht te krijgen en elkaar te vinden. De deelnemende gemeenten zijn: Losser, Haaksbergen, Twenterand, Enschede, Dinkelland, Tubbergen, Hellendoorn, Oldenzaal, Rijssen-Holten en Almelo.  

Servicepunt Circulair

We zijn inmiddels begonnen met het inventariseren van de initiatieven. Eind 2024 leveren we de interactieve kaart op, die voor iedereen te zien zal zijn op servicepunt-circulair.nl. Neem ondertussen gerust een kijkje op het Servicepunt Circulair, je vindt hier veel tips om als inwoner of ondernemer aan de slag te gaan.

Naar Servicepunt Circulair!

Wil je als gemeente ook graag meedoen met dit project? Heb jij een circulair initiatief dat absoluut op deze kaart moet staan?

Neem gerust contact op!

Meer weten?