Bomen zijn een feestje! Daarom organiseert Stichting Nationale Boomfeestdag op de derde woensdag van november én de derde woensdag van maart een een Nationale Boomfeestdag waarop kinderen door het hele landbomen planten. Ze doen dit om het plantseizoen feestelijk te openen en sluiten. Tussendoor kan iedereen die dat wil ook een eigen boomfeestdag organiseren. De provinciale commissie van de boomfeestdag en Natuur en Milieu Overijssel zetten zich ieder jaar weer in om ervoor te zorgen dat er door heel Overijssel duizenden bomen de grond in gaan.
Het doel van de Boomfeestdag is om kinderen meer inzicht, kennis en begrip en liefde voor bomen bij te brengen. Door middel van natuureducatie kunnen zij de wondere wereld van bomen beleven, leren kinderen het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving en worden ze geïnspireerd zelf hun steentje hieraan bij te dragen.
Ieder kind een boom
Het streven is om ieder kind in zijn of haar basisschooltijd minimaal één boom te laten planten. Om zo veel mogelijk leerlingen op de boomfeestdag een boom te laten planten, werken we nauw samen met scholen en gemeenten. Ook in Overijssel doen bijna alle gemeenten en zo’n 5.000 kinderen ieder jaar weer mee met de Boomfeestdag. Overijssel is één van de fanatiekste provincies met de boomfeestdag: maar liefst 5.000 leerlingen doen ieder jaar mee!
Doe mee met de Boomfeestdag Wil je als school of organisatie meedoen met de Nationale Boomfeestdag of zelf een plantmoment organiseren maar kan je wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact op met Peter Adema, hij kent de weg en kan je ondersteunen bij de organisatie en het vinden van financiering. Zelf een boomfeestdag op de planning staan? Geef hier je Boomfeestdag-viering door, dan komt ‘ie op de kaart!
Educatie over bomen In 2021 is een nieuw educatieproject over bomen gestart voor basisscholen: Van Zaadje tot Boom. In dit project leren kinderen zorgdragen voor de groei en ontwikkeling van hun eigen boom. De kinderen volgen de ontwikkeling van de boom met een bijbehorend lespakket en leren zo zorgdragen voor bomen. De boompjes worden ter afsluiting door de kinderen geplant op de landelijke boomfeestdag. Neem contact op met Peter Adema als je met dit project mee wilt doen als school of als bomenconsulent. Naast dit educatieve project bieden we op de website van NME Overijssel ook verschillende leskisten over bomen aan. Zo kun je op een laagdrempelige manier in de klas aan de slag met bomen.