Waar een groen speelplein goed voor is? Voor alles!

Waar een groen speelplein goed voor is? Voor alles!

Overijssel heeft in 2019 bijna honderd Groene Schoolpleinen gekregen. “Een fantastisch resultaat”, vindt Annefloor Zuurbier. “Ik kreeg foto’s van hoe schoolpleinen er nu uitzien. Stenen met hekken er omheen en wat speeltoestellen. Hoe treurig! Maar het geeft me ook het gevoel dat we echt met iets goeds bezig zijn! We doen het voor de kinderen.”

Annefloor Zuurbier trekt namens NMO de kar om zoveel mogelijk kinderen op groene schoolpleinen te laten spelen. “Dat plan ontstond na onderzoek van de provincie waaruit bleek dat een groot deel van de Overijsselaars wil dat kinderen dagelijks in contact komt met groen. Met verschillende partijen aan tafel hebben we dat vertaald naar vergroening van de schoolpleinen waar alle kinderen van Overijssel iedere dag zijn.”

Wat wordt er beter met zo’n groener speelplaats? Annefloor gaat er eens recht voor zitten. “Alles!” En dan: “Je wordt uitgedaagd in het spelen, het verbetert je motoriek, er wordt op zo’n speelplaats minder gepest en minder gevochten en je kunt er je rust pakken maar ook lekker druk zijn. Voor alle leeftijdsgroepen en alle types kinderen is er wel iets te vinden. Er zijn bijvoorbeeld hoekjes waar kinderen lekker kunnen kletsen en andere plekken waar ze kunnen ravotten. En dat is dus alleen nog maar het spelen op een groen schoolplein! Je leert er ook verwonderen, gevoel te krijgen en zorg te ontwikkelen voor de natuur!”

“Je wordt uitgedaagd in het spelen, het verbetert je motoriek, er wordt op zo’n speelplaats minder gepest en minder gevochten en je kunt er je rust pakken maar ook lekker druk zijn. Voor alle leeftijdsgroepen en alle types kinderen is er wel iets te vinden.”

Annefloor Zuurbier, Natuur en Milieu Overijssel

De ervaring die NMO tot nu toe heeft opgedaan is dat het groene schoolplein het klaslokaal ook naar buiten brengt. “Je kunt echt bijna iedere les ook in de natuur geven. Ga maar kleuren ontdekken, het gewicht van water en zand vergelijken, je hebt niet veel fantasie nodig om buiten te leren rekenen. En als je eetbaar groen hebt aangeplant draagt dit ook bij aan de bewustwording over gezond eten.”

Het programmateam Groene Schoolpleinen heeft een stappenplan voor scholen ontwikkeld waarin veel aandacht is voor het proces om te komen tot een groen schoolplein. Een goed doordachte aanpak waarborgt een duurzaam gebruik van het schoolplein en daarna ook een lang leven waarbij het beheer en onderhoud ook goed geregeld is. Want die tegels en dat hek vergden geen onderhoud, natuur wel!”

in de wijk Hogeland Velve in de gemeente Enschede
in de wijk Hogeland Velve in de gemeente Enschede

 

Scholen die de overstap willen maken krijgen daarom een subsidie van 10.000 euro als ze een goed plan hebben liggen, het liefst geholpen door een procesbegeleider, ontwerper of hovenier die zich heeft aangesloten bij de Groene Schoolpleinen-beweging. Je vindt ze op groeneschoolpleinenoverijssel.nl. “Ook organiseren we kennisbijeenkomsten waarin we scholen tips geven over andere financieringsmogelijkheden voor het schoolplein. Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft bijvoorbeeld een interessante regeling Klimaat Actief. Of we geven tips over hoe je kosten kunt besparen door tegels niet af te voeren, maar het materiaal her te gebruiken en er bijvoorbeeld een soort amfitheater van te maken. Soms zijn er interessante gemeentelijke regelingen. Ook wordt er gewerkt aan een speciaal crowdfundingsplatform waar scholen in 2020 kosteloos gebruik van kunnen maken.”

Bijna honderd schoolpleinen zijn al groen. Nog vijfhonderd te gaan voordat het 2025 is. “De kinderen verdienen dat!”

Wil je meer weten?

Profiel Anne-Floor Zuurbier

Anne-Floor Zuurbier

Projectleider Natuur & Gebiedsprocessen