

Zoeken
Als je ’s nachts langs bedrijventerreinen en kantorencomplexen rijdt, dan brandt er nogal wat licht. Kantoorverlichting die is blijven branden, verlichte lege parkeerplaatsen of fel verlichte showrooms. In de meeste gevallen overbodige verlichting die ’s nachts uit kan. Veel bedrijven staan hier niet bij stil.
Daarom hebben de Natuur en Milieufederaties in heel Nederland willekeurig zo ‘n 1500 bedrijven gefotografeerd. Na analyse van de foto’s bleek dat 70% van de bedrijven onnodig de verlichting laat branden. “Met de actie “Mag het licht uit” wijzen we bedrijven en organisaties op deze zinloze nacht-verlichting en geven hen suggesties hoe het beter kan ”, zegt Loet van der Heijden van Natuur en Milieu Overijssel (NMO).
In Overijssel zijn in Deventer, Hengelo en Zwolle van 150 willekeurige bedrijven foto’s gemaakt na 23 uur. Uit analyse van de foto’s bleek dat meer dan 70% van de bedrijven onnodig de verlichting laat branden. “Nederland is een van de meest verlichte plekken ter wereld. Dat kan een stuk beter, zonder dat het ‘pijn’ doet. We brengen dit vooral onder de aandacht omdat we vermoeden dat bedrijven er helemaal niet bij nadenken dat het ook anders kan”. Minder licht bespaart niet alleen energie, het draagt ook bij aan een mooiere sterrenhemel in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat 8 van de 10 Nederlanders wil dat bedrijven de reclameverlichting en licht in en om panden ’s nachts dooft. Gekoppeld aan de Nacht van de Nacht van 24 oktober is www.maghetlichtuit.nl gelanceerd. Een site waarop mensen locaties kunnen melden waar sprake is van lichtvervuiling.
“Naar aanleiding van de foto’s schrijven we de bedrijven met een mail aan, en vragen we naar hun reden ’s nacht de binnen- of buitenverlichting aan te laten en sturen we tips voor energiemaatregelen. Regelmatig zegt men dat dat is vanwege veiligheid. Maar inbrekers hebben juist licht nodig als ze aan het werk zijn… Bewegingsmelders werken veelal beter. Een onverlicht gebouw, waar bij onraad het licht plotseling aanspringt, trekt meer de aandacht dan een gebouw waar continue de verlichting aanstaat”.
Reclame wordt ook regelmatig als argument voor verlichting in de nacht opgegeven. “Maar je kunt je afvragen hoeveel mensen van jouw doelgroep ’s nachts langs jouw verlichte gevel komen. Wat dat betreft is Interbest BV een mooi voorbeeld. Dat bedrijf is verantwoordelijk voor veel lichtreclame langs snelwegen. Zij heeft onderzocht dat tussen 01.00 uur en 05.00 uur maar een procent van de doelgroep bereikten. Daarom is besloten de lampen in de lichtmasten in dat tijdsblok uit te doen.”
“We mogen als ondernemers ook wel nadenken over een mooiere planeet” zegt Jacco Vonhof. Hij is voorzitter van MKB Nederland en vertegenwoordigt daarmee liefst 200.000 ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Zwollenaar Vonhof is ambassadeur van de Nacht van de Nacht. “Ik vind het een sympathieke actie”, legt hij desgevraagd uit. Als je ’s avonds langs een bedrijventerrein rijdt brandt er veel onnodige verlichting. Jammer, want energie verbruiken kost de ondernemer ook gewoon geld! Met simpele maatregelen, zoals bewegingsmelders, tijdschakelaars, led- verlichting en goede armaturen kun je veel energie besparen en lichthinder voorkomen.”
Behalve energiebesparing, is slim verlichten ook beter voor (nacht)dieren en de gezondheid van mensen. Loet van der Heijden: ”Het is niet voor niets nacht. Ons leven, maar ook het leven van flora en fauna is daarop ingesteld. Trekvogels kunnen van stedelijke verlichting in de war raken. Dieren hebben hun bioritme. Er zijn ook dieren die actief worden als het donker is. Dat moet je zo weinig mogelijk verstoren. Ook bij mensen trouwens. Je hoort geregeld klachten over een straatlantaarn die de slaapkamer verlicht”.