Biologische streekproducten, hoe breng je ze aan de man?!

Biologische streekproducten, hoe breng je ze aan de man?! NMO stimuleert nieuwe concepten.

Voedsel kopen langs de weg, een voedselcoöperatie opzetten of een snackbar bij het station van Enschede, maar dan eentje met biologische versproducten erin in plaats van een bamischijf. Willem Seine van Natuur en Milieu Overijssel ziet dat soort ideeën graag voorbij komen. “Soms wordt een idee een succesverhaal, soms mislukken ze, maar ook dan dragen ze bij aan anders nadenken over ons voedsel. Met de creathon die we twee jaar geleden organiseerden, lag de nadruk op streekproducten en hoe je mensen kunt verleiden tot het kopen van lokaal geproduceerd voedsel.”

Streekproducten in bedrijfsresaurant

Tijdens de creathon kregen voorlopers, zowel denkers als doeners, op gebied van biologisch en streekgebonden voedsel 36 uur de tijd tot mooie, vernieuwende concepten te komen. De concepten die winnend uit de creathon kwamen zijn geen van beiden letterlijk uitgevoerd. Maar de spin-off is groot. Zo won ‘team Bovendeert’ met het idee een streeklunch te ontwikkelen, uiteraard met streekproducten, maar – minder voor de hand liggend – met recepten van Jonny Boer van De Librije. Afnemer van die streeklunch zou de provincie Overijssel moeten worden. De streeklunch uit dat plan is niet uitgevoerd. Maar inmiddels is de provincie in haar personeelsrestaurant wel begonnen met het vervangen van veel reguliere producten door biologische streekproducten.

“Soms wordt een idee een succesverhaal, soms mislukken ze, maar ook dan dragen ze bij aan anders nadenken over ons voedsel.”

Willem Seine, Natuur en Milieu Overijssel

Goed idee, meerdere vaders

Voor Willem Seine is dat een mooi voorbeeld van actie-reactie. “In Overijssel zijn inmiddels best een aantal start ups die het in meer of mindere mate succesvol doen. Denk aan de voedselcoöperatie van Broekland, diverse bezorgdiensten met gezond voedsel, De Oosterwaarde in Diepenveen, de Gouden Pompoen in Deventer, noaberhaptrap in Salland, De Tuinderij in Zwolle…” Seine schudt de initiatieven zo uit zijn mouw. “Al die ideeën hebben een geestelijk vader. Maar ook die is op enig moment die denkrichting opgezet. Dat is de rol van NMO. Mensen laten zien wat er kan, mensen aanzetten er over na te denken. Op de creathon werd ook een snackbar bedacht op het station in Enschede en een popup-winkel, gerund door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, gevestigd in leegstaande winkelpanden. Het zal me niks verbazen als dat concept een keer ergens uitgevoerd wordt.”

Het streekhuis

Debby Broersma was tijdens de creathon betrokken bij het team dat ‘het streekhuis’ bedacht. Debby daarover: “Een streekhuis koopt lokaal en biologisch in ten behoeve van restaurants in de buurt. Een concept dat je overal in het land kunt uitvoeren. Dat creathon-team van toen is uit elkaar gevallen, maar ik ben wel verder gegaan met het idee. Ik heb me gevestigd op het Robson-terrein in Enschede. In die vroegere pyjama-fabriek en op het terrein eromheen ontstaan diverse projecten die alles te maken hebben met duurzaamheid. Ik woon er zelf in een tiny house met atelier en groentetuin. Van daaruit wil ik koken met biologische producten promoten, aandacht dus voor biologisch en streekgebonden eten. Ook denk ik aan een voedingslab waarbij we gaan experimenteren met smaken. Ik wil laten zien hoe lekker én hoe makkelijk het is om vegetarisch te koken met streekgebonden groenten, ook als je iedere dag voor een gezinnetje het eten op tafel moet krijgen.

“Een streekhuis koopt lokaal en biologisch in ten behoeve van restaurants in de buurt. Een concept dat je overal in het land kunt uitvoeren.”

Debby Broersma

Daar zit de visie van het streekhuis achter: consument en producent van voedsel dichter bij elkaar brengen. Een fysieke plaats ook waar ze elkaar tegen komen en het gesprek over gezond voedsel gevoerd kan worden. Er zijn al ‘Food Loops’ ontstaan. Dit is een veganistische keuken die gebruik maakt van voedsel dat anders weggegooid wordt door supermarkten en restaurants. Hier wordt twee keer in de week gekookt voor wel honderd mensen. Debby is blij dat ze met de creathon heeft meegedaan. “Ook al is ons plan niet helemaal uitgevoerd zoals we dat bedacht hadden, ik ga mijn boterham wel verdienen met de hoofdlijnen van dat idee van toen.”

Wil je meer weten?

Profiel Willem Seine

Willem Seine

Projectleider Natuur en Klimaatadaptatie