Plastic wordt steeds circulairder in Overijssel (en daar zijn we best trots op!)

januari 11, 2023

Plastic wordt steeds circulairder in Overijssel (en daar zijn we best trots op!)

We moeten met z’n allen veel minder plastic gaan gebruiken, die boodschap is niet nieuw. Eén van de manieren om er voor te zorgen dat er steeds minder nieuw (virgin) plastic wordt gebruikt, is door plastic slimmer te recyclen. Natuur en Milieu Overijssel speelt een belangrijke rol in het circulair maken van plastics in regio Zwolle, en daar zijn we stiekem best trots op. Via regionale verbanden als DCPV (Dutch Circular Polymer Valley) en Circulair Ambachtsnetwerk WaardeRing leggen we steeds weer nieuwe verbanden en komen we elke dag een stapje verder. We laten je in dit artikel graag een aantal van onze successen van het afgelopen jaar zien!

Trainingen kunststofherkenning en inzameling harde kunststoffen bij kringloopwinkels

Bij de Kringloopwinkels van Stichting Kringloop Zwolle en Noggus en Noggus komt er dagelijks veel plastic binnen. Lang niet al deze producten zijn nog verkoopbaar. Ze zijn bijvoorbeeld vies of kapot. Als deze producten goed gesorteerd worden op soort, kan het plastic optimaal worden gerecycled. Daarom ontwikkelden we in samenwerking met WaardeRing een training kunststofherkenning voor de medewerkers van deze kringloopwinkels. Deze training blijkt bijzonder succesvol in drie kringloopwinkels van Noggus & Noggus: al 28 ton plastic werd gesorteerd en kan dus verwerkt worden tot een nieuw product. In 2023 willen we samen met onze partners gaan onderzoeken of deze methode opgeschaald kan worden.

Noggus & Noggus Dalfsen heeft een eigen plasticsorteercentrum

Windesheim studenten adviseren Mepal over circulariteit

Mepal kennen we allemaal wel van de broodtrommels, bewaarbakjes en het campingbestek. Studenten van Windesheim Honours College onderzochten voor Mepal wat er met deze producten gebeurt als ze niet meer thuis gebruikt worden.  Projectleider Maarten van Dongen begeleidde de studenten: ‘We weten dat er heel veel kunststofproducten binnenkomen bij de kringloop, maar niet van welk soort plastic ze gemaakt zijn. Tegelijkertijd had Mepal eigenlijk niet goed zicht op wat mensen met hun Mepal-producten doen als ze ze afdanken en hoelang ze onder de mensen blijven. Dit onderzoek geeft daarin een mooi inkijkje. In een ander onderzoek met WHC-studenten zijn we samen met Mepal aan het onderzoeken of met het kunststof van afgedankte kunststofproducten ook weer een nieuw product van Mepal gemaakt kan worden. Hoe mooi zou dat zijn. Dan is de cirkel weer rond!’ Dit laatste lijkt nu inderdaad in gang gezet te worden. Een mooie duurzame stap voor Mepal.

Lees hier het onderzoek van de studenten

Inzameling opblaasproducten groot succes

Het was een warme zomer afgelopen jaar, en dan gaan er nog wel eens wat opblaasbadjes, opblaaskrokodillen en strandballen stuk. Al deze opblaasartikelen zijn van het zelfde soort plastic gemaakt en zijn daarom goed te recyclen, mits je ze gescheiden inzamelt. Daarom draaiden we in samenwerking met Stichting Kringloop Zwolle, Noggus & Noggus en afvalinzamelaar Rova een pilot rondom de inzameling van deze opblaasproducten. Bij het milieubrengstation van Rova en bij de kringloopwinkels kwam een aparte bak te staan waar deze producten ingeleverd konden worden. Ontzettend veel mensen wisten deze bakken te vinden en vele kilo’s plastic vonden daarmee hun weg naar recycling. Een simpele ingreep met een groot resultaat.

We haalden er zelfs het landelijke nieuws mee!

Winkelend publiek Zwolle maakt kennis met circulaire kerstversiering in de Kerst Pop-Up

Een mijlpaal voor Natuur en Milieu Overijssel én WaardeRing in 2022 was de opening van de Kerst Pop-Up winkel in de belangrijkste winkelstraat van Zwolle: de Diezerstraat. Alle kerstballen, kerstbomen, kersthuisjes, kaarsen en andere kerstartikelen die te koop stonden in de winkel waren tweedehands of gemaakt van afgedankte materialen. En nog mooier: 75 leerlingen van 10 Zwolse onderwijsinstellingen vonden een passende leer-werkplek: van kassamedewerker tot sorteerder van kunststoffen tot etalage-ontwerper: overal konden leerlingen en studenten hun talenten inzetten om deze circulaire pop-up winkel tot een groot succes te maken.

Alle Kerst Pop-Updates vind je hier

Binnenkort meer educatie over circulaire economie

Natuur en Milieu Overijssel gaat lesmaterialen samenstellen over circulaire economie voor basisscholen en BSO’s. Deze zijn gratis beschikbaar voor alle basisscholen en BSO’s in in de zeven gemeenten die deelnemen in ons educatieve netwerk NME Overijssel. Op deze manier leren kinderen al op jonge leeftijd hoe belangrijk het is om slimmer na te denken over grondstoffen, van het eerste gebruik tot hergebruik of recycling. Kunststoffen zijn een belangrijk onderdeel van deze leskisten.

Neem eens een kijkje bij NME Overijssel

Meer weten?