Noabers die samen natuur beheren worden beloond met de Hans Grotenhuisprijs
september 12, 2021
Noabers die samen natuur beheren worden beloond met de Hans Grotenhuisprijs
Noabers van Zudert in Dwarsgracht, Steenwijkerland mag zich het beste natuurinitiatief van Overijssel noemen: op zaterdag 11 september kregen zij de gewilde Hans Grotenhuisprijs uitgereikt door titelhouder Henk Ruiter. De nietsvermoedende trekker van Noabers van Zudert, Harm Piek, mocht de prijs in ontvangst nemen.
Henk Ruiter, wiens natuurinitiatief Natuur en Milieu de Vechtstreek in 2018 de eerste winnaar werd van de Hans Grotenhuisprijs, overhandigt -onder luid gejuich van de Noabers– de prijs aan Harm Piek. Volgens nieuwe traditie roept de huidige bokaalhouder een nieuwe Hans Grotenhuiswinnaar uit wanneer hij of zij de tijd daar rijpt voor vindt. Om het prachtige natuurinitiatief Noabers van Zudert kon Henk Ruiter niet meer heen, en daarom was het tijd om de beker door te geven. “Noabers van Zundert is echt een initiatief in de geest van Hans Grotenhuis.”, aldus Ruiter over het initiatief dat getrokken wordt door Harm Piek.
Blij verrast
Vereerd neemt Harm Piek de Hans Grotenhuisprijs in ontvangst. Piek: “Het is een ontzettend grote verrassing dat jullie hier opeens allemaal zijn en een eer dat de prijs met deze naamgever naar mij toe komt”. Vanwege zijn afnemende gezondheid zal Harm Piek zijn rol als trekker van het initiatief binnenkort naast zich neerleggen. Maar met zo’n actieve groep Noabers is dit prachtige natuurinitiatief in hele goede handen.
Harm Piek toont trots de Hans Grotenhuisprijs
Over het Noabers van Zudert
Het karakteristieke dorpslandschap van Dwarsgracht–Zuid met zijn geschiedenis en mooie graslanden werd voorheen bedreigd door verruiging. Bepalende elementen zoals bloemrijke hooi- en weilanden, sloten, hakhout en andere beeldbepalende landschapselementen zoals (vrucht-)bomen en knotbomen dreigden te verdwijnen, doordat mensen en met name traditionele rietsnijders wegtrokken uit het landschap. Toen hebben de bewoners van Dwarsgracht de koppen bij elkaar gestoken. Dankzij een grote dosis verantwoordelijkheidsgevoel en passie voor hun eigen leefomgeving hebben zij een duidelijke toekomstvisie opgesteld en zijn ze aan het werk gegaan. Sinds 2006 is de Stichting actief met het weer opknappen van verwaarloosde hooilanden door het maaien van hooi- en rietlanden, slootonderhoud en het herstellen van een hakhoutbosje. Ook worden er bomen en struiken gekapt om het landschap open te houden. De verdwenen planten en vogels keren zo weer terug in het unieke landschap.
De Hans Grotenhuisprijs
De prijs is vernoemd naar de nestor van de bewonersinitiatieven natuurbeheer: Hans Grotenhuis. Hij beheerde in 2018 met zijn groep al 48 jaar de Slenk in landgoed Oostermaet bij Letttele. De Hans Grotenhuisprijs wordt uitgereikt door de meest recente winnaar op het moment dat hij of zij de tijd daar rijp voor vindt. Hans heeft de eerste winnaar gekozen. Hans Grotenhuis was op dat moment erg ziek en is inmiddels overleden.
Meer weten?
Wendy Oude Vrielink
Projectleider Energie & Duurzaamheid