Nacht van de Nacht – honderden Overijsselaren genoten van bijzondere activiteiten in het donker

november 8, 2021

Nacht van de Nacht – honderden Overijsselaren genoten van bijzondere activiteiten in het donker

Op 30 oktober werd voor alweer de 17e keer de Nacht van de Nacht georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Tijdens de Nacht van de Nacht kun je de schoonheid van de nacht beleven: als het stil en donker is, beleef je je omgeving heel anders! Op maar liefst 18 plekken in Overijssel werden er activiteiten georganiseerd in het kader van de Nacht van de Nacht. We kunnen dus terugkijken op een geslaagde Nacht.

Verschillende grote gezinsactiviteiten
In Zwolle en Kampen stonden grote activiteiten op de planning, die gelukkig dit jaar ondanks de coronamaatregelen wel door mochten gaan. In Zwolle was er in Doepark de Nooterhof van alles te beleven: dans- en theatervoorstellingen, uilenballen uitpluizen en vleermuizen knutselen. Veel Zwolse gezinnen, in totaal meer dan 300 man, wisten de Nooterhof te vinden en hebben een leuke en leerzame avond beleefd. In Kampen werd er voor het eerst een grote activiteit georganiseerd vanuit een leuke samenwerking van Kunsteducatiecentrum Quintus, Natuurvereniging Ijsseldelta en scoutinggroep Hanzeluiden. Deze combinatie van cultuur en natuur beviel erg goed: glow-in-the-dark emmertrommelen of braakballen pluizen, een silent disco of een kampvuur. Het kwam mooi bij elkaar bij deze activiteit waar ruim 400 mensen op afkwamen. “Een daverend succes!”, aldus Annet van der Veen, organisator vanuit Quintus.

november 8, 2021

Niet overal goed sterrenkijkweer
Op veel plekken in Overijssel werden er lezingen en nachtelijke natuurwandelingen georganiseerd, zoals bij IVN Rijssen-Enter. Het is altijd spannend of het weer meewerkt op zo’n avond in de herfst. Op sommige plekken was het prachtig helder en kon er naar de sterren gekeken worden. Helaas niet in Markelo: “Toen we naar buiten wilden, goot het van de regen. Helaas ging het buitenprogramma dus niet door”, mailt Wim Baan van IVN-Rijssen Enter. Gelukkig kon het binnenprogramma, een lezing over de maan, wel doorgaan voor een kleine groep geïnteresseerden.

Dineren bij kaarslicht
De Nacht van de Nacht is niet voorbehouden aan natuur- of cultuurclubs met een leuk idee. Iedereen die een leuke activiteit bedenkt mag mee doen. Zo kon er in het restaurant Bie de Watermölle in Haaksbergen gedineerd worden bij kaarslicht en er was een wandeling voor kinderen met het thema “ben je bang in het donker?”. Zelfs de straatverlichting bij het restaurant was gedoofd door de gemeente: het was dus écht donker. Maar liefst 150 mensen hebben genoten van een heerlijk diner of een spannende wandeling.

Organiseer jij volgend jaar een gave activiteit?
Wil jij volgend jaar een activiteit organiseren in het kader van de Nacht van de Nacht? Alle initiatieven zijn van harte welkom: samen maken we de Nacht tot een succes. Op www.nachtvandenacht.nl kun je inspiratie op doen en vind je onder andere een inspiratiegids en een toolbox om jouw activiteit te promoten. Tegen het einde van de zomer kun je je eigen activiteit aanmelden op de website. Wil je sparren over jouw activiteit, of kun je wel wat ondersteuning gebruiken? We bieden organisatorische ondersteuning, maar ook voor praktische zaken, zoals het gebruik van materialen kun je bij ons terecht. Ook hebben we een groot netwerk in Overijssel. Neem voor ondersteuning contact op met Anke Haaksma.

Foto’s:
Richard Tennekes
Watermölle Haaksbergen
Hillie Waning Vos

Meer weten?

Profiel Anke Haaksma

Anke Haaksma

Projectmedewerker Communicatie