Een groen schoolplein laat kinderen ontdekken

juni 10, 2024

Een groen schoolplein laat kinderen ontdekken

Een mooi voorbeeld van hoe een groen schoolplein met moestuin tot bloei komt

Dit is gewoon één groot avontuur. Op een traditioneel schoolplein gaat een kind van A naar B en wat je doet staat vast. Maar op een groen schoolplein spelen kinderen anders. Er zijn geen conflicten, want de kinderen zijn aan het bouwen, ze hebben de ruimte om van alles te beleven. Een sloot maken, dammen bouwen, ze realiseren hun eigen wereld. Je kunt hier zelfs je eigen hut maken.” Ben Matoren is interim-directeur en kijkt vanaf april met een frisse blik naar de Montessorischool (basisonderwijs) in Haaksbergen. Zijn medewerker Esther Lutke Schipholt is erg enthousiast over de buitenruimte van de school. Zij is leerkracht van groep 5/6 én lid van de Tuin- en Kluscommissie. Samen vertellen ze over hun groene schoolplein. 

Je eigen verbouwde aardbeien opeten

Wat het schoolplein van deze montessorischool extra bijzonder maakt, is de moestuin. Esther vertelt: “Voor onze leerlingen is het niet meer zo vanzelfsprekend dat je alleen maar naar de supermarkt hoeft te lopen om aan een doos aardbeien te komen. Ze zaaien, wieden onkruid, verzorgen de moestuin, bekijken hoe langzaam een plantje groeit en oogsten uiteindelijk om het zelf op te eten. Zo ervaren ze hoeveel tijd en energie ervoor nodig is, voordat je die aardbei kan eten. Dan kan ik mooi een les doen over landbouw en akkerbouw. En daarmee breng je buiten naar binnen.”  

Ook voor de bovenbouw is de moestuin een aantrekkelijke plek, benadrukt Ben: “Die meiden van groep 8 zijn al flink aan het puberen. Die gaan niet meer spelen, dat doe je niet. Maar laatst was er een meisje, dat plukte wat aardbeien. Gewoon omdat ze nieuwsgierig was naar de smaak van eigen gekweekte aardbeien.” 

Buiten leren

De kinderen nemen zelf ook het initiatief om meer te leren door naar buiten te gaan. Enkele weken geleden kwam in de les van Esther aan bod hoe je dijken moet bouwen. Dat kunnen we wel even buiten doen, zeiden de kinderen toen,” vertelt Esther glimlachend, “hoe stevig moet een dijk eigenlijk zijn? Dat hebben ze al doende ervaren. Toen hebben ze zelf buiten een dijk gemaakt. We misten alleen het gras om de dijk te verstevigen, concludeerden de kinderen. 

Zo maak je makkelijk een moestuin op het schoolplein

2 tips van Esther:

  1. Begin klein.
    “Wat vinden kinderen lekker? Daar begin je mee. Maak een simpele plantenbak van wat stenen en zet er samen 10 aardbeienplantjes in. En stop een flinke hand pompoenpitten en zonnebloempitten in de grond. Dan snoepen de kinderen in de zomer van de aardbeien en genieten ze van de zonnebloemen. In het najaar heb je de pitten en de pompoenen. Daar kan je ook nog een leuke kookles mee doen.”
  2. Zet je plantenbak(ken) op een slimme plek.
    “Waar het rustiger is en bijvoorbeeld geen ballen terechtkomen, waar het zonnig is én waar er ruimte is voor de kinderen om erbij te kunnen.”

De Tuin- en Kluscommissie doet het onderhoud

Hoe houd je een groen schoolplein groen? Ben geeft aan dat dat staat of valt met goed onderhoud. Als je het plein net hebt gebouwd, dan begint het onderhoud al na 2 weken. In eerste instantie deed een hoveniersbedrijf het onderhoud voor de Montessorischool Haaksbergen. Sinds een jaar is dat contract gestopt en neemt een enthousiaste groep van zo’n 10 ouders dat op zich.  

“We doen alles in en om de tuin”

Esther: “We zijn dit jaar fanatiek van start gegaan, zodat het schoolplein een mooi groen schoolplein blijft. Afgelopen zaterdag waren we een hele dag aan het klussen. Ja, dan heb je de volgende dag wel spierpijn. Toen hebben we de waterpomp gerepareerd. Het water liep niet goed genoeg weg. De mannen hebben toen een gat gegraven en grint erin gedaan. Daarnaast snoeien we, we zaaien, vlechten hekjes en halen het oude blad weg. We doen alles in en om de tuin.” Ben is blij met hoe zij dit op zich neemt: “Esther doet dat fantastisch, zij is een leerkracht die daar echt hart voor heeft en alles goed organiseert. 

Goud in handen

Wat is de kracht van een groen schoolplein? Esther: “Het heeft mij bevestigd in hoe onderzoekend kinderen zijn. Hoe een kind in oorsprong heel veel respect heeft voor de natuur en er dichtbij staat. Hoe het zich kan verwonderen. Een kind verwondert zich over heel veel dingen, waar een volwassene aan voorbijloopt en denkt ‘ja, dat is gewoon zo’. Dan kijken we samen naar een zo’n glazen potje met een insect erin, alsof je goud in handen hebt. Ja, dat vind ik mooi. Ik kijk nu zelfs als volwassene weer met kinderogen.” 

Bekijk tips voor educatieve lessen buiten

Bekijk de adviezen voor beheer en onderhoud

 

Vragen? Neem gerust contact op!