Cursus ‘Bodembeheer op zandgrond’ voor Overijsselse melkveehouders

juni 2, 2021

Cursus ‘Bodembeheer op zandgrond’ voor Overijsselse melkveehouders

Ben jij een agrarische ondernemer met een melkveehouderij op zandgrond? Dan is deze cursus over bodembeheer misschien wel iets voor jou! De cursus wordt aangeboden door de partners van Living Lab Natuur Inclusieve Landbouw Overijssel.

De focus ligt op hoe ondernemers bodembeheer en het verbeteren van de bodemkwaliteit kunnen benaderen vanuit hun bedrijfsvoering, waarbij onder aan de streep ook nog eens euro’s verdiend worden. Goed bodembeheer hangt ook nauw samen met maatschappelijke thema’s als waterkwaliteit, biodiversiteit, droogte en klimaatadaptatie. De cursus wordt gegeven door Pieter Struyk van het Louis Bolk Instituut. Hij gaf eerder een reeks cursussen in het kader van “Boer aan het Roer” in Gelderland.

Wanneer en waar?
De Cursus Bodembeheer op zandgrond is een driedaagse cursus en wordt gegeven op donderdag 1, 8 en 15 juli van 10:00 tot 15:00 uur bij de Reggestee te Hellendoorn. Een gezamenlijke lunch is inbegrepen.

Meer over de inhoud
Om toekomstbestendig te kunnen boeren is een gezonde bodem de basis. In de cursus wordt inzicht geboden in het bodembeheer op het eigen bedrijf. Er worden verschillende opties besproken om bodembeheer en bodembiologie te verbeteren op het eigen bedrijf. Denk aan rotatie met grasklaver, grond bewerking, voeding, organische stof en mest aanwending. In de cursus wordt gebruik gemaakt van de brochure ‘Bodemsignalen onder grasland’. Hierin komen de 6 bodemelementen aan bod: organische stof, bodemchemie, bodemstructuur, beworteling, bodemleven en waterhuishouding. Natuurlijk mag het bouwplan niet uit de cursus ontbreken: samen kijken we naar een ideaal bouwplan dat de mogelijkheid geeft om de bodemkwaliteit te bevorderen én ook een financieel voordeel te behalen. Als je al het geleerde in praktijk brengt, kun je €7000 besparen per jaar!

Naast je aanwezigheid tijdens de cursusdagen wordt er van je verwacht dat je een aantal huiswerkopgaven voorbereidt en van tevoren opstuurt. Door de bespreking van de eigen bedrijfservaring en die van medecursisten, steek je veel op. De praktijk staat centraal!

Kortom: een waardevolle cursus die zaken die je al kent, verbindt met nieuwe inzichten. De cursus wordt zeer goed gewaardeerd door eerdere cursisten.

Kosten
Deelnemers betalen een eigen bijdrage van €100,- in verband met de kosten voor de lunch en het studieboek.

Aanmelding
Ben je enthousiast geworden? Meld je dan gauw aan via deze link. Aanmelden kan tot en met 20 juni. Er is plek voor maximaal 15 cursisten. Voor inhoudelijke vragen kun je terecht bij Willem Seine, seine@natuurenmilieuoverijssel.nl of 06 -53191928.

Ik meld me aan voor de cursus!

Meer weten?

Profiel Willem Seine

Willem Seine

Projectleider Natuur en Klimaatadaptatie