Gastblog van Thomas van Slobbe: duurzaamheid binnen handbereik

augustus 16, 2021

Duurzaamheid binnen handbereik

In deze zomernieuwsbrief speciaal een gastblog van Thomas van Slobbe, adviseur bij Natuur en Milieu Overijssel.

Ik herinner me de dagen dat van klimaatverandering nog niets te zien was. Je liep door het bos en alles zag er heel normaal uit. De wolken, de bomen, het weer… Het broeikaseffect was iets voor wetenschap en theoretici. Je kon het nog in twijfel trekken, en dat was precies de reden waarom de milieubeweging voortdurend aan de bel moest trekken. ‘Pas op!’ riepen we. ‘We stoten teveel CO2 uit!’

Dat is niet lang geleden, maar nu al bijna onvoorstelbaar. Voor het vierde jaar op een rij hebben we te maken met extreme weersomstandigheden. Na drie zomers met hittegolven en droogte was er nu de regenval en watersnood in Limburg en grote delen van Europa. De beelden staan nog op ons netvlies.

De schrik zit er goed in, vooral ook omdat de klimaatdeskundigen van het IPCC ons weten te vertellen dat extreme weersomstandigheden steeds normaler worden. Ook hier, in ons eigen, mooie Nederland. Aimée Slangen, de hoofdauteur van het onderwerp zeespiegelstijging in het VN-klimaatrapport, vergelijkt Nederland zelfs met een leeggepompte badkuip: “Hoe dichter het water bij de rand komt, hoe groter de kans op overstromingen als het stormt.” En als het water niet uit zee komt, komt het wel uit de bergen van ons achterland. Door Rijn, Maas en IJssel. Of komt er juist weer droogte, zoals vorig jaar.

Dat is geen reden om nu bij de pakken neer te zitten. Integendeel! Dit is een tijd voor hoopvolle verhalen, vol daadkracht en verandermacht. Met pure, ongeremde levenslust, om samen aan de slag te gaan. We gaan een nieuwe fase in, waarin we – in alle aspecten van ons leven – resultaten kunnen boeken. Duurzaamheid ligt binnen handbereik.