Adviseurs van de Toekomst – Ruimte voor de Vecht

Adviseurs van de Toekomst - Ruimte voor de Vecht

Leerlingen uit het voortgezet onderwijs en mbo kruipen in de huid van een adviesbureau en werken samen met professionele opdrachtgevers uit het Vechtdal. Buitenschools leren en werken aan levensechte opdrachten uit de regio. Doet jouw klas of school ook mee?

Jongerenadviesbureau
Adviseurs van de Toekomst geeft jongeren de kans om mee te denken en praten over de maatschappij, van nu en morgen. Bij Adviseurs van de Toekomst werkt een klas aan een echte opdracht van een externe opdrachtgever. Deze opdrachtgever is één van de partners van de netwerkorganisatie Ruimte voor de Vecht. Zo hebben al ruim 250 klas­sen uit Overijssel advies uitgebracht over vraagstukken als ‘Pas de verschillende mogelijkheden om een rivier meer ruimte te geven toe op de Vecht’, ‘Ontwerp een dijk in stedelijk gebied met meer functies dan alleen het tegenhouden van water’ of ‘Hoe kunnen toerisme en natuur elkaar versterken in het Vechtdal?’

Iedere klas die meedoet, vormt een eigen adviesbureau en gaat op een project­matige manier aan de slag. Gedurende het traject zijn er verschillende contactmomenten tussen het advies­bureau en de opdrachtgever. Leerlingen doen onder­zoek, verzamelen en verwerken informatie, vormen een eigen visie en mening, dragen oplossingen aan voor het vraagstuk, werken tijdens het proces aan verschillende competenties en presenteren uiteindelijk hun advies tijdens een gezamenlijk eindevenement. Zo worden leerlingen gestimuleerd om 21e-eeuwse vaardigheden verder te ontwikkelen: samenwerken, probleemoplossend vermogen, creativiteit, kritisch denken en professioneel communiceren. Ook biedt het een waardevolle invulling voor loopbaanoriëntatie, doordat jongeren in de praktijk aan de slag gaan en meekijken in een organisatie.

Ruimte voor de Vecht
Het thema van Adviseurs van de Toekomst is Ruimte voor de Vecht. Door klimaatverandering gaat het gaat in de toekomst vaker en harder regenen. Nieuwe meanders en nevengeulen in de Vecht zorgen ervoor dat al dat extra water veilig afgevoerd kan worden. Zo houden we droge voeten in het Vechtdal. Tegelijkertijd biedt dit kansen voor een mooi groen Vechtdal, waar je goed kan wonen, werken en recreëren. De partners van de netwerkorganisatie Ruimte voor de Vecht willen ook graag de jongeren uit het gebied betrekken bij het programma. Daarom bieden zij het voortgezet onderwijs en mbo uit Zwolle, Dalfsen, Ommen en Hardenberg kosteloos het educatieve project Adviseurs van de Toekomst aan.

  • Waarom meedoen aan Adviseurs van de Toekomst?

    • Buitenschools leren en werken aan echte opdrachten over vraagstukken uit de regio.
    • Het traject stimuleert leerlingen om hun 21e-eeuwse vaardigheden verder te ontwikkelen.
    • Het verbindt het onderwijs met lokale maatschappelijke organisaties, bedrijven en overheden. Jongeren leren van inhoudelijke experts uit het werkveld.
    • Naast reguliere lessen zoals aardrijkskunde, biologie en andere beta-vakken, ook geschikt voor technasium, de nieuwe leerweg binnen het vmbo of praktijkgerichte programma’s binnen de havo (Technologie en Maatschappij).
    • Waardevolle invulling voor loopbaanoriëntatie, burgerschapsonderwijs en maatschappelijke diensttijd (MDT).

  • Praktische informatie

    • Adviseurs van de Toekomst is vanwege het maatwerk geschikt voor alle niveaus en leerjaren van het voortgezet onderwijs en MBO.
    • Adviseurs van de Toekomst vindt plaats tussen januari en juni 2023, de school kan zelf de exacte periode bepalen. Wil jouw school al eerder beginnen? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.
    • De tijdsbesteding van een klas is ongeveer 22 – 32 lesuren.
    • Als school bepaal je zelf het aantal deelnemende klassen en de deelnemende vakken.
    • Deelname is kosteloos.


Informatie en aanmelden:

Heb je belangstelling voor Adviseurs van de Toekomst en wil je meer informatie? Neem dan contact op met Ilse Jansen, i.jansen@natuurenmilieuoverijssel.nl of tel: (038) 4250978.

 

“Adviseurs van de Toekomst is echt een eye-opener! Zelf zit je soms in een stramien van beleid en gemaakte afspraken. Daar hebben de leerlingen geen weet, en dus geen last van. Daarom komen ze voor ons met frisse ideeën! Het helpt ons enorm in het denken over waar we mee bezig zijn.”

Jacqueline Reinders, Programmaleider bij provincie Overijssel

“Van de leerlingen leer ik hoe je met een onbevangen blik en een andere invalshoek tot mooie nieuwe ideeën kunt komen. Het is schitterend om de leerlingen vol vuur te zien presenteren. Via Adviseurs van de Toekomst kunnen we bij elkaars wereld binnenkijken. En dat geeft ons samen weer nieuwe ervaringen om verder te gaan!”

Bert Rozendaal, Beleidsadviseur bij gemeente Dalfsen

“Adviseurs van de Toekomst daagt leerlingen uit op al hun vaardigheden! Ik zie de leerlingen tijdens het project groeien en daar geniet ik als docent enorm van. ”

Bert Haaksma, Docent Biologie & Science, bij Meandercollege

“Wat ik zo mooi vind aan Adviseurs van de Toekomst is dat er een grote verantwoordelijkheid bij de leerlingen ligt. Ze worden echt als adviseur gezien en professionals luisteren met grote interesse naar hun ideeën. Dit geeft ze een boost, omdat ze echt onderdeel zijn van de maatschappij. Dit is als docent heel mooi om te zien en als leerling heel spannend en fijn om te ervaren.”

Lilian Woltinge, Docent Aardrijkskunde en Maatschappijleer bij Zone College

Wil je meer weten?

Profiel Ilse Jansen

Ilse Jansen

Projectmedewerker Educatie & Communicatie