

Zoeken
De frisse blik en creativiteit van jongeren kunnen professionals helpen met verrassende ideeën en nieuwe inzichten! Adviseurs van de Toekomst koppelt het onderwijs aan overheden, bedrijven en organisaties rondom actuele duurzaamheidvraagstukken en beleidsprogramma’s. In dit educatieve programma gaan leerlingen uit het voortgezet onderwijs en MBO als adviesbureau aan de slag met een echte opdracht bij een echte opdrachtgever. Adviseurs van de Toekomst draait sinds 2012 in Overijssel en er hebben al ruim 200 klassen aan deelgenomen!
Aan het begin van het programma ontmoeten de leerlingen de opdrachtgever die hen vertelt wat zijn vraagstuk is. Vervolgens vormen de leerlingen een advies- of ontwerpbureau waar zij vanuit hun eigen leefwereld een aantal dagen of weken met dit vraagstuk aan de gang gaan. Gedurende het traject zijn er verschillende contactmomenten tussen het adviesbureau en de opdrachtgever. Leerlingen doen onderzoek, verzamelen en verwerken informatie, vormen een eigen visie en mening, dragen oplossingen aan voor het vraagstuk en werken tijdens het proces aan verschillende competenties. Aan het eind van het programma presenteren de kersverse adviesbureaus hun adviezen aan de opdrachtgevers, bestuurders, klasgenoten en familie tijdens het slotevenement.
Schooljaar 2020-2021
In het schooljaar 2020-2021 kunnen scholen kiezen uit vijf programma’s: Ruimte voor de Vecht, Nieuwe Energie Overijssel, Circulaire Economie, Gezond & Duurzaam Voedsel (Agro & Food / Jong Leren Eten) en Schone Rivieren (uitgevoerd door IVN Overijssel). Zij gaan advies uitbrengen op vraagstukken als ‘Welke mogelijkheden zijn er naast dijken om voor water veiligheid te zorgen?’, ‘Hoe geef je huurders een rol bij het aardgasvrij maken van de woonwijk?’ en ‘Hoe kunnen agrariërs de relatie tussen het boerenbedrijf en de omgeving versterken?’.