Adviseurs van de Toekomst

Adviseurs van de Toekomst

De frisse blik en creativiteit van jongeren kunnen professionals helpen met verrassende ideeën en nieuwe inzichten! Adviseurs van de Toekomst koppelt het onderwijs aan overheden, bedrijven en organisaties rondom actuele duurzaamheidvraagstukken en beleidsprogramma’s. In dit educatieve programma gaan leerlingen uit het voortgezet onderwijs en MBO als adviesbureau aan de slag met een echte opdracht bij een echte opdrachtgever. Adviseurs van de Toekomst draait sinds 2012 in Overijssel en er hebben al ruim 200 klassen aan deelgenomen! 

Aan het begin van het programma ontmoeten de leerlingen de opdrachtgever die hen vertelt wat zijn vraagstuk is. Vervolgens vormen de leerlingen een advies- of ontwerpbureau waar zij vanuit hun eigen leefwereld een aantal dagen of weken met dit vraagstuk aan de gang gaan. Gedurende het traject zijn er verschillende contactmomenten tussen het adviesbureau en de opdrachtgever. Leerlingen doen onderzoek, verzamelen en verwerken informatie, vormen een eigen visie en mening, dragen oplossingen aan voor het vraagstuk en werken tijdens het proces aan verschillende competenties. Aan het eind van het programma presenteren de kersverse adviesbureaus hun adviezen aan de opdrachtgevers, bestuurders, klasgenoten en familie tijdens het slotevenement. 

Schooljaar 2020-2021
In het schooljaar 2020-2021 kunnen scholen kiezen uit vijf programma’s: Ruimte voor de Vecht, Nieuwe Energie Overijssel, Circulaire Economie, Gezond & Duurzaam Voedsel (Agro & Food / Jong Leren Eten) en Schone Rivieren (uitgevoerd door IVN Overijssel). Zij gaan advies uitbrengen op vraagstukken als ‘Welke mogelijkheden zijn er naast dijken om voor water veiligheid te zorgen?’, ‘Hoe geef je huurders een rol bij het aardgasvrij maken van de woonwijk?’ en ‘Hoe kunnen agrariërs de relatie tussen het boerenbedrijf en de omgeving versterken?’.

“Adviseurs van de Toekomst is echt een eye-opener! Zelf zit je soms in een stramien van beleid en gemaakte afspraken. Daar hebben de leerlingen geen weet, en dus geen last van. Daarom komen ze voor ons met frisse ideeën! Het helpt ons enorm in het denken over waar we mee bezig zijn. ”

Jacqueline Reinders, Programmaleider bij provincie Overijssel

“Van de leerlingen leer ik hoe je met een onbevangen blik en een andere invalshoek tot mooie nieuwe ideeën kunt komen. Het is schitterend om de leerlingen vol vuur te zien presenteren. Via Adviseurs van de Toekomst kunnen we bij elkaars wereld binnenkijken. En dat geeft ons samen weer nieuwe ervaringen om verder te gaan! ”

Bert Rozendaal, Beleidsadviseur bij gemeente Dalfsen

“Adviseurs van de Toekomst daagt leerlingen uit op al hun vaardigheden! Ik zie de leerlingen tijdens het project groeien en daar geniet ik als docent enorm van. ”

Bert Haaksma, Docent Biologie & Science, bij Meandercollege

“Wat ik zo mooi vind aan Adviseurs van de Toekomst is dat er een grote verantwoordelijkheid bij de leerlingen ligt. Ze worden echt als adviseur gezien en professionals luisteren met grote interesse naar hun ideeën. Dit geeft ze een boost, omdat ze echt onderdeel zijn van de maatschappij. Dit is als docent heel mooi om te zien en als leerling heel spannend en fijn om te ervaren. ”

Lilian Woltinge, Docent Aardrijkskunde en Maatschappijleer bij Zone College

Wil je meer weten?

Profiel Alma Streefkerk

Alma Streefkerk

Projectleider Educatie, Communicatie & Participatie