Energietuin De Noordmanshoek

Energietuin De Noordmanshoek

Ten noorden van Wijhe, tussen de spoorlijn Zwolle-Deventer en de IJsseldijk, ligt De Noordmanshoek: een open gebied van 25 hectare, dat in het verleden werd aangekocht als bedrijventerrein, maar nooit zo werd ingevuld en nu wordt gepacht door boeren. Een groep actieve bewoners, nu verenigd in Stichting De Noordmanshoek, werkt al sinds 2015 aan een plan voor een duurzame invulling van het gebied. Inmiddels is de kogel door de kerk: samen met de gemeente Olst-Wijhe, de Wageningen University (WUR) en Natuur en Milieu Overijssel, ontwikkelden ze een concept voor een van de eerste Energietuinen van Nederland. 

Een Energietuin?
Een Energietuin! Een plek waar duurzame energieopwekking op creatieve wijze in de openbare, groene ruimte wordt ingepast. Het oorspronkelijke plan van de stichting, waar een zonnepark van 6,5 hectare al onderdeel van was, paste erg goed bij het concept ‘Energietuin’. Het landelijke project Energietuinen Nederland is daarom aangehaakt om het gebied gezamenlijk vorm te gaan geven tot één van de drie eerste Energietuinen van ons land. Volgens het huidige plan wordt De Noordmanshoek ingericht als landgoed met onder andere een zonnepark (ontwikkeld door Goed Veur Mekare), een voedselbos, een tuinderij, een boomgaard en een havezate in de vorm van een aantal woningen. De Energietuin wordt een plek speciaal voor de inwoners van Olst-Wijhe: waar je kunt wandelen, waar kinderen kunnen spelen en waar zelfs wat te leren valt over natuur en energie. 

Meer weten?
Hou www.noordmanshoek.nl in de gaten om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen rondom de Energietuin, of meld je aan voor de Facebookpagina ‘Energietuin De Noordmanshoek’. Voor vragen over de Energietuin kun je terecht bij Stichting de Noordmanshoek (denoordmanshoek@hotmail.com) of Wendy Oude Vrielink oudevrielink@natuurenmilieuoverijssel.nl(038) 4250964. 

Mogelijk gemaakt door de Postcode Loterij
Net als andere Energietuinen wordt ook dit project mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Postcode Loterij.

Nieuws