Kennis van, of interesse in vlinders, planten en vogels? Kom monitoren op Landgoed de Noordmanshoek!

april 6, 2023

Kennis van, of interesse in vlinders, planten en vogels? Kom monitoren op Landgoed de Noordmanshoek!

Stichting de Noordmanshoek zoekt vrijwilligers die vogels, planten en vlinders willen komen monitoren in Landgoed de Noordmanshoek. De Noordmanshoek wordt namelijk één van de eerste Energietuinen van Nederland: een landgoed waar duurzame energieopwek, natuur, recreatie en wonen op een creatieve manier gecombineerd gaan worden. In dit gebied dat volop in ontwikkeling is, ligt al een zonneveld en de komende jaren wordt het groen verder aangelegd. Maar welk effect heeft dat op de soorten die er voorkomen?

Het is mooi om te zien hoeveel soorten planten er onder de zonnepanelen tevoorschijn komen, vorig jaar al 59 verschillende planten! Maar wat is de invloed van de ontwikkeling van de Energietuin op de soorten die in de Noordmanshoek voorkomen? En hoe zorgen we ervoor dat de inrichting en het beheer van het landgoed zo goed mogelijk aansluiten bij de ecologie? Om meer inzicht hierin te krijgen zetten we een monitoringssysteem op, waarmee we zowel planten, vlinders als vogels gaan tellen in het gebied.

Welke basiskennis moet je hebben
Voor de monitoring zijn we, samen met Stichting de Noordmanshoek, Goed Veur Mekare, Landschap Overijssel en IVN op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die met ons het veld in willen gaan om deze soorten in kaart te brengen. We zoeken zowel vrijwilligers die al ervaring hebben met de monitoring van één van de drie soorten, als vrijwilligers die voor het eerst willen monitoren. Een beetje kennis van ecologie is dan wel handig.

Startbijeenkomst in april
In april is er een startbijeenkomst voor geïnteresseerden. We maken kennis met elkaar en krijgen een introductie van Jacob van der Weele, ecoloog bij Landschap Overijssel, over de soorten en hoe deze te monitoren. Daarna gaan we samen het veld in! Wie na deze startbijeenkomst enthousiast is om mee te doen aan de monitoring, kan óf op eigen gelegenheid óf in kleine groepjes gedurende het jaar met de monitoring aan de slag. We verwachten dat je daarvoor zo’n vier keer per jaar het gebied in gaat om de soorten in kaart te brengen.

Enthousiast geworden?
Lijkt het je leuk te helpen de soorten in de Noordmanshoek in kaart te brengen? Meld je dan vrijblijvend aan via deze link!

Ik heb interesse!

 

 

Meer weten?

Profiel Wendy Oude Vrielink

Wendy Oude Vrielink

Projectleider Energie & Duurzaamheid