Provinciale Boomfeestdag viering Wijhe

november 15, 2023

Provinciale Boomfeestdag viering Wijhe

Vandaag is het Nationale Boomfeestdag. In elke provincie is er een accentviering die telkens in een andere gemeente wordt georganiseerd. Dit jaar is dat in de gemeente Olst-Wijhe, bij de Noordmanshoek.

Bomen planten en wormen strooien

De ruim 50 kinderen van Mijnpleinschool hebben een druk programma achter de rug. Eerst een toespraak van wethouder Judith Compagner en Marijke Hoogeboom, afgevaardigde van de provincie, en de initiatiefnemers van de Noordmanshoek. Hierbij droeg Anton Kleine Schaars het bomenlied op. Hierna werd de eerste boom officieel geplant. Daarna hebben alle kinderen in totaal 6 notenbomen en 10 zwarte bessenstruiken geplant onder begeleiding van vrijwilligers van de Noordmanshoek. De kinderen schudden ook flink wat wormen uit over de bodem. “Dat is goed voor de wortels van de bomen. En er komen nog meer insecten,” zo legde boomfeestdagcoördinator onze Peter Adema uit aan de kinderen. Daarna is er tijd voor wat warm drinken met lekkers.

Kinderen testen online speurtocht

Na de pauze zijn de kinderen opgesplitst in twee groepen. De ene groep deed allerlei spelletjes, waarmee ze meer leerden over bomen. “Dit is veel leuker dan in een leslokaal zitten,” vertelde een leerlinge uit groep 8. En de andere groep had een belangrijke taak: het testen van een interactieve speurroute door de Noordmanshoek. Voor de Boomfeestdag is speciaal een kleinere testversie van deze app gemaakt, waarbij de kinderen leren over wat er allemaal te vinden is op de Noordmanshoek. “We hebben lekker in de modder kunnen spelen, dat mijn schoenen vies zijn maakt niet uit,” vertelde een andere leerling van de Mijnpleinschool. De dag werd afgesloten met het krijgen van een stambassadeur medaille en een bloembollenpakket. Zo kunnen de kinderen deze speciale dag blijven herinneren.

Lees hier alles over de Energietuin De Noordmanshoek

Het thema van de Boomfeestdag van dit jaar sluit hier mooi bij aan: Opgroeien Met Bomen.

 

Tags:

Iedereen een boom

In november 2018 nam Provinciale Staten van Overijssel een bijzondere motie aan: plant één boom per inwoner, oftewel 1,1 extra miljoen bomen in Overijssel. Met het project ‘Iedereen een boom’ geeft de provincie Overijssel samen met Landschap Overijssel en Natuur en Milieu Overijssel invulling aan deze motie. Met dit project stimuleert de provincie inwoners om nieuwe bomen te planten. Met oog voor het landschap, inzet op kringloopeconomie, betere omstandigheden voor plantensoorten, dieren en insecten, het opvangen van CO2, en de provincie gelijk zo mooi mogelijk in te richten. De Nationale Boomfeestdag draagt hieraan bij. Meer informatie over Iedereen een boom vind je op www.iedereeneenboom.nl.

 

Deze dag hebben we georganiseerd samen met Stichting de Noordmanshoek en Gemeente Olst-Wijhe.

Vragen? Neem gerust contact op!

Profiel Peter Adema

Peter Adema

Projectleider Bomen, Groene Vrijwilligers en Gezondheid