Een punt achter bewonersinitiatief Noordmanshoek?

april 12, 2024

Zet gemeente een punt achter bewonersinitiatief Noordmanshoek?

Al acht jaar zetten inwoners uit Wijhe zich vrijwillig in voor een duurzame en beleefbare invulling van de Noordmanshoek, een gebied van 25 hectare ten noorden van het dorp. Dit project zou een van de eerste Energietuinen van Nederland zijn. Ze bonden naast grondeigenaar gemeente Olst-Wijhe steeds meer partners, allen enthousiast over het eindbeeld: een landgoed van de toekomst, met maatschappelijke en sociale waarde, voor en door de Wijhenaar, met ruimte voor groen, lokaal voedsel, duurzame energie, recreatie en wonen. Nu is het college van Gemeente Olst-Wijhe van plan om eenzijdig de samenwerking op te zeggen.

Op het moment dat de plannen klaarliggen om de ontwikkelfase in te gaan, besluit de gemeente de samenwerking eenzijdig op te zeggen. Een uniek voorbeeld van duurzame gebiedsontwikkeling en vele jaren aan werk dreigen verloren te gaan.

Burgerinitiatief Stichting De Noordmanshoek is enorm teleurgesteld in de gehele gang van zaken, zegt voorzitter Anton Kleine Schaars: “We hebben prachtige, plannen voor de samenleving, en staan in de startblokken die te realiseren. En dan wil de gemeente de stekker eruit trekken, op basis van onjuiste gronden. We snappen nog steeds niet waarom.

Van jarenlange goede samenwerking naar eenzijdige en onjuiste communicatie

In goede samenwerking met gemeente en partners ontstaat er vanaf 2016 voor de Noordmanshoek een uitgewerkt en haalbaar plan. In de loop van de tijd verandert de situatie een aantal keer, onder andere door het verzoek van de gemeente om extra woningen toe te voegen, waaraan de stichting constructief meewerkt. Na akkoord van de raad begin 2023 loopt de samenwerking steeds stroever. Met als grote klap de mededeling in november dat het college het plan over samenwerking in de vervolgfase afkeurt, terwijl betrokken partijen in de beleving waren deze richting in overleg met de gemeente te hebben afgesproken. In de onderbouwing lijkt informatie te missen, of argumenten niet overeen te komen met het perspectief van burgerinitiatief en haar partners als Natuur en Milieu Overijssel. In de hoop nader tot elkaar te komen doet de stichting vervolgens met partners een aangepast voorstel dat tegemoet komt aan de bezwaren van de gemeente. De gemeenteraad voert een aantal felle debatten, maar coalitie en oppositie blijven verdeeld.

Als Natuur en Milieu Overijssel werken wij al jaren samen met stichting De Noordmanshoek, gemeente en andere betrokkenen, om van dit unieke plan één van de eerste energietuinen van Nederland te maken. Dit soort initiatieven is precies wat we als samenleving nodig hebben. Ontzettend zonde als zo’n goed voorbeeld van hoe we duurzamer met onze leefomgeving omgaan, op deze manier aan de kant wordt gezegd.

Meer weten? Neem contact op:

Profiel Wendy Oude Vrielink

Wendy Oude Vrielink

Projectleider Energie & Duurzaamheid