Jaarverslag 2023

2023 in een notendop

Samen met jullie hebben we Overijssel in 2023 weer een beetje duurzamer, mooier en groener gemaakt. Benieuwd naar enkele hoogtepunten van dit jaar? Lees snel verder!

Ter ere van ons 50 jarige jubileum op donderdag 28 september 2023 kijken we met onze campagne Overijssel Overmorgen niet achterom maar juist vooruit. Door bijdragen uit de hele provincie kregen we meer inzicht in wat inwoners van Overijssel écht belangrijk vinden en gaan we hier samen mee aan de slag! 

Samen mét de natuur:
duurzaam boeren

In 2023 hebben een aantal onderwerpen veel losgemaakt in de maatschappij. Zo heeft de aandacht voor de landbouwtransitie er ook voor gezorgd dat wij ons extra inzetten in het Provinciaal Programma Landelijk gebied. Wij zitten aan méér gebiedstafels namens de groene organisaties en is er een nieuw project gestart: Boer&Buur met Natuur. Twee enthousiaste boeren zijn binnen dit project hun dromen inmiddels in plannen aan het omzetten.

Circulaire én inclusieve
economie versterken elkaar

Het circulaire ambachtsnetwerk WaardeRing blijft groeien. In 2023 hebben we de 65e partner verwelkomt! Samen werken we aan het hergebruik van materialen mét oog voor mensen. Zo hebben Leerlingen van Thorbecke, TalentStad, De Twijn en de Ambelt en cliënten van Frion in 2023 12.500kg aan materialen van de kringloop verwerkt! 

Gezond, duurzaam
én lekker: Smikkelweken

Vanuit Jong Leren Eten Overijssel en de JOGG-gemeenten bleef het inspireren en enthousiasmeren van kinderen en jongeren belangrijk. Zo hebben er in 2023 zo’n 6200 kinderen meegedaan aan de Smikkelweken, een record! 

Verandering begint lokaal

Burgerbewegingen en natuurinitiatieven blijven ons inspireren. We hielpen 60 lokale initiatieven met gedreven vrijwilligers opstarten. De Groene Lopers in Overijssel wonnen de Gouden Zwaluw, een mooie mijlpaal voor alle betrokkenen. Deze prijs viert de realisatie van doorlopende verbindingen tussen stad en platteland voor mens, dier en plant.  

Blij waren we met de enorme betrokkenheid bij onze 163 georganiseerde activiteiten met in totaal 10.616 bezoekers. Maar ook online bereikte wij in 2023 ruim 35.043 mensen met onze verhalen.  

Groene handdruk

Wij vertegenwoordigen 55 lokale netwerkpartners. Onze stem is door jullie alleen maar luider geworden. Met jullie input hebben wij 26 keer concrete plannen voor beleidsuitvoering geschreven en 73 adviezen uitgebracht in beleidsontwikkelingstrajecten. Daarnaast mochten we 947 keer aanschuiven om advies te geven aan lokale en regionale organisaties en burgers over uiteenlopende zaken rondom natuur en milieu.  

Bedankt!

Elk jaar mogen we ons inzetten voor een mooier en duurzamer Overijssel, samen met Overijsselse inwoners, en vele samenwerkingspartners, zoals bewonersinitiatieven, duurzame ondernemers, collega-organisaties, overheden en bestuurders. Ons werk wordt mede mogelijk gemaakt door Natuur voor Elkaar, de Provincie Overijssel, en De Nationale Postcode Loterij.