Natuur en Milieu Overijssel viert 50ste verjaardag

oktober 17, 2023

Natuur en Milieu Overijssel viert 50ste verjaardag

(Oud-)directeuren blikken terug en vooruit

Samen bouwen aan een groenere en duurzame toekomst voor Overijssel – dat is waar wij ons al 50 jaar met hart en ziel voor inzetten. Wij richten graag onze blik op de toekomst en pakken projecten op, die leven onder de inwoners van de provincie.

De reünie

Donderdag 28 september vierden wij onze 50ste verjaardag, voor het team van Natuur en Milieu Overijssel nu en voor oud-medewerkers. Het was mooi om elkaar weer te zien en herinneringen op te halen. Het paste nét in het smalle café van De Belgische Keizer in Zwolle. Bekijk de fotocompilatie met als laatste een foto van alle NMO’ers:

Tijdens de reünie waren veel (oud-)directeuren aanwezig. Met onze speciale campagne Overijssel Overmorgen in gedachten vroegen wij hen naar hun toekomstbeeld voor de provincie.

Wendy Ruwhof, directeur van 1978 tot 1997

Wendy was bijna 20 jaar directeur van Natuur en Milieu Overijssel en realiseerde daarin onder andere het Milieuhuis: een pand in de Zwolse wijk De Bongerd, dat je kon bezoeken en waar je je liet inspireren om milieuwijs te bouwen en wonen. Zij is een groot voorstander van samenwerken, want dan kom je het verst in wat je wil bereiken.

“Overijssel Overmorgen is voor mij een echt duurzame provincie, waarin de landbouw eindelijk echt duurzaam gaat produceren. Ik denk dat dat voor heel veel boeren alleen maar een verbetering betekent en hun toekomstperspectief geeft. Ik hoop dat dat gaat lukken.”

Godelieve Wijffels, directeur van 2009 tot 2015

In de eerste weken dat Godelieve directeur werd, moest zij vanwege financieel noodweer bezuinigingen doorvoeren. Eén van die bezuinigingen had invloed op de momenten waarop je met vakantie kon. Toen merkte ze direct wat een activisme er in deze organisatie zit, want die keerde zich tegen haar! Het activisme zit er bij Natuur en Milieu Overijssel diep in. Alsnog lukte het haar om onze organisatie financieel weer op de rit te krijgen en ze is blij om te zien met welk lef we in verschillende projecten bezig zijn.

“Overijssel Overmorgen is voor mij een provincie waarin we slim omgaan met water. Waar geen wateroverlast en geen watertekort is en waar koele plekken extreme hitte voorkomen. Waar het voor mensen fijn wonen en leven is.”

Matthijs Nijboer, directeur van 2015 tot mei 2023

Matthijs is tot het voorjaar van dit jaar directeur geweest. Hij is heel trots op hoe de organisatie zich heeft ontwikkeld tot een team dat een brug weet te leggen tussen verschillende mensen en belangen. Hij gelooft niet in polarisatie, maar in communicatie en het blijven betrekken van mensen. Alleen zo kan je beweging en verandering creëren, dat is wat hij in onze organisatie ziet.

“Overijssel Overmorgen is voor mij dat we al onze spullen in de buurt kunnen halen én dat iemand anders die ook al gebruikt heeft. Een circulaire wijk, waarbij je je spullen deelt en samen met je spullen verder gaat.”

Andrea Kuiper, directeur vanaf september 2023

Andrea startte in september bij ons. Zij vindt het belangrijk dat we niet alleen maar praten over hoe dingen anders kunnen, maar vooral ook samen laten zien dat het anders kan. In de afgelopen jaren hield zij zich bezig met de opgaven in het landelijk gebied bij Vogelbescherming Nederland. Ze is blij dat ze nu in haar eigen provincie Overijssel aan de slag kan met opgaven op het gebied van klimaat, een groene leefomgeving en circulaire economie.

“Overijssel Overmorgen is voor mij een provincie waarin de natuur echt de basis vormt. Natuurinclusieve landbouw, woningbouw, onderwijs. Ik hoop en verwacht dat de natuur op alle vlakken straks weer de basis is.”

Overijssel Overmorgen: denk je ook mee?

Vragen? Neem gerust contact op!