Groene Loper Overijssel wint de Gouden Zwaluw 2023

augustus 2, 2023

De Groene Lopers in Overijssel hebben een Gouden Zwaluw gewonnen van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. Ze krijgen de prijs voor ‘het realiseren van doorlopende verbindingen tussen stad en platteland, voor mens, dier en plant’. De Groene Loper is een samenwerking tussen groene bewonersinitiatieven uit  Overijssel die samen zorgen voor meer groen en biodiversiteit. Samenwerkende partners binnen Groene Loper Overijssel zijn Natuur en Milieu Overijssel, Provincie Overijssel en IVN Overijssel.

Groot bereik als Groene Lopers Overijssel
De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) reikt deze waarderingsprijs ieder jaar uit aan personen of organisaties die iets bijzonders betekenen voor natuur in het stedelijk gebied. Volgens de vereniging voldoen de Groene Lopers daar zeker aan. Zo is er in 2022 190.000 m2 groen aangeplant of ingezaaid, zijn er meer dan 6.500 bomen aangeplant en meer dan 600.000 bloembollen gepoot. Dat zijn een paar van de imposante aantallen. Lilian Dieben, voorzitter van het Provinciale Kernteam zegt: “Het is fantastisch wat er bereikt wordt ieder jaar door de Groene Lopers in Overijssel. En hoeveel mensen er betrokken zijn bij samen vergroenen in de eigen straat of buurt. Dat is gelijk ook de kracht van de Groene Lopers: Samen.”

Meer winnaars van de Gouden Zwaluw 2023
Vol trots hebben alle trekkers van de Groene Lopers in Overijssel en het Provinciale Kernteam de oorkonde en het bronsgouden beeldje van de gierzwaluw en het boek Natuur in de straat in ontvangst genomen. Dit boek staat boordevol tips voor vergroening van de directe woonomgeving. “Meer tips zijn uiteraard altijd welkom”, aldus Lilian Dieben. Andere winnaars zijn ‘Het geheim van de groene straat’, een boek van Rian Visser en BeeGrateful, een initiatief van Florence van Haastrecht en Zoe van Helvoirt.

Hoe werkt de Groene Loper Overijssel?
In het provinciale kernteam werken de drie organisaties IVN, NMO en provincie samen aan het inspireren en faciliteren van de lokale Groene Lopers. Er zijn Groene Lopers in de gemeenten Almelo, Deventer, Enschede, Hof van Twente, Kampen, Losser-Oldenzaal, Vechtdal en Zwolle. Samen vormen deze het netwerk Groene Lopers Overijssel. Het netwerk is er voor de onderlinge uitwisseling en zorgt voor succesvolle kruisbestuiving. Jaarlijks geven de Lopers met elkaar uitvoering aan een actie rondom een speciaal thema. De Groene Lopers worden gefinancierd door bijdrages van de provincie en de betreffende gemeenten.

Lees meer over Groene Loper Overijssel op deze pagina.