Natuurinitiatievendag 11 september

Natuurinitiatievendag 11 september 2021

Op verschillende plaatsen in Overijssel zijn vrijwilligers bezig met het maken van plannen voor en beheren van een stuk natuur. Harde werkers die zo nu en dan wat aandacht verdienen. Wil jij zien hoe vrijwilligers van braakliggende grond of overwoekerde stukken land prachtige natuur hebben gemaakt? Kom dan langs op de Natuurinitiatievendag op zaterdag 11 september en maak kennis met deze nieuwe stukken natuur en de vrijwilligers die het beheren.

Hoe werkt de Natuurinitiatievendag?
De verschillende natuurinitiatieven zijn op de Natuurinitiatievendag vrij te bezoeken. Elk initiatief organiseert zijn eigen open dag met leuke activiteiten. Bekijk hieronder per initiatief waar en hoe laat je terecht kunt voor een rondleiding, een wandeling of een kopje koffie.

Let op! Tijdens de Natuurinitiatievendag gelden de coronamaatregelen voor publiek toegankelijke locaties: houd afstand en blijf thuis bij klachten.

Coulisselandschap van Marke Twekkelo tussen Enschede en Hengelo

Stichting Marke Twekkelo is een door inwoners gedragen burgerinitiatief op het gebied van natuurontwikkeling in het Twentse buurtschap Twekkelo: een uniek kleinschalig buurtschap, een groen gebied tussen Enschede en Hengelo, met kenmerkend Twents coulisselandschap. De Marke Twekkelo heeft zich ten doel gesteld zich in te zetten voor het behoud van dit landschap door o.a. aankoop en beheer van gronden en het organiseren van initiatieven om belangstellenden te betrekken bij natuurbehoud, zoals opschoondagen, boomplant acties en aanleg van een voedselbos.

  • Wat is er te doen?

    Vrijwilligers zullen tussen 10.00 uur en 16.00 uur aanwezig zijn. Kom langs voor een toelichting van vrijwilligers, loop over de Stiefelpaden. Voor koffie, thee en een borrel (voor wie ’s middags komt 😉 ) wordt gezorgd!

 

Landje van Niets in Deventer

Het Landje van Niets is een door de bewoners ingericht nieuw stukje stadsnatuur aan de rand van de Vinexwijk dat in verbinding staat met het buitengebied van Deventer. Een kleine schaapskudde met Maasduinenschapen zorgt voor extensieve begrazing, in mei zijn er weer lammetjes geboren. Ook vlinders, libelles en vogels weten het Landje van Niets te vinden: maar liefst 15 soorten vlinders en meer dan 30 soorten vogels zijn al waargenomen bij officiële tellingen. Het Landje van Niets wordt beheerd door een trouwe groep vrijwilligers.

  • Wat is er te doen?

    Om 11 uur wordt er een rondleiding gegeven door vrijwilligers. Na de rondleiding is er koffie/thee/limonade met iets lekkers en lichten we graag je vragen toe.
    Met behulp van de app IZI-travel kun je ook zelf een route lopen: de vrijwilligers hebben een mooie route uitgezet. Installeer de app alvast thuis en neem oortjes of een koptelefoon mee!

 

Blauwgrasland in Het Hoge Broek in Raalte

Leden van de IVN-werkgroep Wilde planten uit Raalte hebben er mede voor gezorgd dat een weiland aangekocht werd door Natuurmonumenten. Dit weiland vormde een storend element voor het  het aangrenzend natuurterrein dat zich ontwikkelt tot een blauwgrasland. Van dat weiland moest ook de verrijkte bovenlaag afgegraven worden. Hiervoor voerden zij actie om 16.000 euro die hiervoor nodig was in te zamelen. En dat is gelukt. Het aangeschafte en inmiddels afgegraven weiland is te aanschouwen. In het aangrenzend blauwgrasland met de in september bloeiende gentiaan, blauwe knoop en parnassia worden rondleidingen gegeven. Normaal is dit terrein voor publiek gesloten.

  • Wat is er te doen?

    Tussen 10.30 en 13.00 is er een gids aanwezig en kun je het gebied bekijken. Na een regenperiode kan het er erg nat zijn. Dan zijn laarzen of hoge schoenen geen overbodige luxe.

Struinen in de Ommermars bij Ommen

In de afgelopen jaren hebben inwoners van Ommen een initiatief gestart om de ‘Poort van Ommen‘ een mooi aanzien te geven. Het gebied Ommermars is ca. 22 hectare groot en ligt aan de rand van de kern van Ommen. Nu is het nog vooral een landbouwgebied, maar binnenkort worden de plannen vanuit het burgerinitiatief werkelijkheid: het gebied biedt dan ruimte voor spelen en struinen. De aanleg van een Vechtmeander geeft kansen voor de vestiging van allerlei planten- en vissoorten en amfibieën. De natuur krijgt de ruimte: meer diversiteit en een mooier gebied bij de bebouwde kom Ommen.

 

  • Wat is er te doen?

    Kom het gebied bezoeken om te horen wat hier staat te gebeuren. Tussen 13.00 en 16.00 zijn er vrijwilligers aanwezig. Er is ook een QR-route die een beeld geeft van hoe het gebied er uit gaat zien. Tip: doe stevige wandelschoenen aan.

Het oude slagenlandschap bij het Veenschap in Vriezenveen

Noordelijk van Vriezenveen is tijdens de ruilverkaveling een deel van het oude slagenlandschap bewaard gebleven. Het is nog steeds een waardevol voorbeeld van een bovenveense ontginning: ontgonnen land bovenop een nog aanwezig dik veenpakket. Het noordelijke deel langs het Hazenpad waar nog lang kleinschalig turf is gestoken door particulieren was bijna geheel met berken dichtgegroeid. Door samenwerking van een particulier initiatief en de KNVV werd 12 hectare aan bomen weggehaald. Dit zorgde voor open plekken met belangrijke vegetatie. Ook de vereniging “Het Veenschap” zet zich in voor het openhouden van ontboste delen. De vereniging heeft ook een schaapskooi gerealiseerd bij het terrein van het Veenmuseum aan de Paterswal.

  • Wat is er te doen?

    Van 10.00 tot 16.00 is er iemand aanwezig om meer over het gebied te vertellen. Verken het gebied met een korte routebeschrijving of het wandelboekje van KNNV: de route is 3-4 kilometer. Doe een lange broek en wandelschoenen aan als je het gebied gaat bezoeken! Tip: deze locatie is goed te combineren met een bezoek aan vogelwerkgroep Geesteren.

Verstopte gruttonestjes zoeken met de allernieuwste drone in Geesteren

De vogelwerkgroep Geesteren beheert vier plasdrassen en greppelplasdrassen in de buurt van Geesteren, waar steeds meer weidevogels rustig kunnen broeden in het voorjaar. Aan de Delmaweg, net buiten Geesteren, staat een comfortabele vogelkijkhut. Via de actie Red de Grutto vragen de vrijwilligers aandacht voor het behoud van de boerenlandvogels of weidevogels. Hun stand loopt helaas nog steeds verder terug. De bescherming richt zich bij de weidevogels op het voorkomen van nestverstoringen, waarvoor de vrijwilligers onder andere de nieuwste drone gebruiken. Voor andere vogels plaatsen ze nestkasten en nestvoorzieningen, houden ze de broedresultaten bij en ringen jonge vogels.

  • Wat is er te doen?

    Gruttonestjes zitten verstopt onder het lange gras. Met de allernieuwste drone met warmtecamera mag jij zelf op zoek naar deze (kunst)nestjes. Kun jij de nestjes beschermen? Ook krijg je meer informatie over weidevogels, hun leefgebied, het werk van de vogelwerkgroep, en de nieuwe weilandirrigatie-pilot. De vrijwilligers zijn aanwezig tussen 10.00 en 14.00. Het dronevliegen is onder voorbehoud van droog weer. Tip: Deze locatie is goed te combineren met Het Veenschap, Vriezenveen

Wil je meer weten?

Profiel Wendy Oude Vrielink

Wendy Oude Vrielink

Projectleider Energie & Duurzaamheid