Op 50 plekken een bijenwerkdag tijdens NLdoet

februari 28, 2018

Op 50 plekken een bijenwerkdag tijdens NLdoet

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart gaat NLdoet weer van start; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Een feestje van maatschappelijke betrokkenheid en hulpvaardigheid. Dit jaar stimuleren we mensen in actie te komen voor bijen en wordt NLdoet een echte Bijenwerkdag! Een initiatief van de Bijenbeweging Overijssel en Nederland Zoemt. In 18 gemeenten worden verschillende acties op touw gezet. Dit zijn: Deventer, Wierden, Dalfsen, Zwolle, Hardenberg, Almelo, Raalte, Ommen, Kampen, Steenwijkerland, Hof van Twente, Oldenzaal, Dinkelland, Haaksbergen, Losser, Kampen, Zwartewaterland en Tubbergen.

In totaal hebben zich ruim 50 bijeninitiatieven gemeld om de leefomstandigheden van bijen te verbeteren. Bijvoorbeeld door samen een bijenhotel te bouwen, een buurtboomgaard bijvriendelijk in te richten of te zorgen voor meer voedselplanten voor bijen. Bekijk alle initiatieven op: https://www.nldoet.nl/.

Bijen hebben het moeilijk in Overijssel
Bijen zijn een van de meest bedreigde insectensoorten.56% van de bijensoorten staat op de Rode Lijst. Zorgwekkend is vooral de sterke afname van hommels. EIS Kenniscentrum Insecten deed recent onderzoek naar de bijen in Overijssel. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft (54%) van de soorten die in Overijssel voorko­men is afgenomen. Bij 14% heeft dat zelfs geleid tot een (mogelijk) verdwij­ning uit de provincie. Terwijl tenminste 80% van onze wilde planten, voedselgewassen en sierplanten voor hun bestuiving afhankelijk zijn van insecten zoals bijen. Wilt u meer weten over de situatie van bijen in Overijssel? Hier vindt u het rapport “De bijen en dagvlinders van Overijssel; trends, karakteristieke soorten en belangrijke gebieden van Eis Kenniscentrum voor Insecten (2017).