Deze week in Buitenkans: een stoffige bever en modderige klaslokalen

november 20, 2023

Deze week in Buitenkans: een stoffige bever en modderige klaslokalen

In de twaalfde en laatste aflevering van het RTV Oost-programma Buitenkans neemt ecoloog Piet Bremer je mee naar educatieve projecten in Twente. Hier worden schoolpleinen vergroend en er valt er veel te zien en leren in museum Natura Docet. Buitenkans zie je morgen (dinsdag 21 november) om 17.10 uur. De aflevering wordt dezelfde dag en op zondag 26 november meerdere keren herhaald.

Kan je niet wachten?

Bekijk hier alvast de promovideo waarin Luuk van Natura Docet je iets vertelt wat je misschien liever niet had geweten over de kontklieren van de bever…

Natura Docet
Natuur en Milieu Overijssel stimuleert educatie over de natuur en duurzaamheid en daarom neemt Piet Bremer ons mee naar het oudste natuurhistorische museum van Overijssel, Natura Docet in Denekamp. Hier kun je bijzondere dieren van dichtbij zien, omdat ze zijn opgezet. Zo heeft het museum een zaal met dieren en planten uit Twente, veelvoorkomende vogels zoals de kauw maar ook dieren waar het minder goed mee gaat, zoals de wielewaal. Het museum heeft ook de laatste bever van Nederland in bezit. “Hij is wat stoffig, maar deze bever is doodgeknuppeld in Zalk in 1826.” Lees hier meer over Natura Docet in Denekamp.

Behind the scenes in Natura Docet

 

Groene Schoolpleinen
Bijna 200 van de 600 schoolpleinen in Overijssel zijn inmiddels vergroend. Natuur en Milieu Overijssel kan hierbij helpen. Onze projectleider Groene Schoolpleinen Anne-Floor vertelt: “Uit onderzoek blijkt dat als kinderen op school in aanraking komen met de natuur, er minder gepest wordt. Ook bevordert het de creativiteit en leren kinderen om echt hun fantasie te gebruiken.” Veel scholen en ouders moeten wennen aan de vieze kleren en de modder in het klaslokaal, maar de voordelen zijn groot. Op de basisschool De Kerkewei in Rossum heeft de Natuur en Vogelwerkgroep De Grutto samen met de leerlingen fruitbomen en een wilgenkoepel geplaatst. Hier vind je meer informatie over Groene Schoolpleinen in Overijssel.

Behind the scenes in Natura Docet

 

NVWG De Grutto
Ook gaat Piet langs bij de werkschuur van Natuur en Vogelwerkgroep de Grutto, waar vrijwilligers voor vogelhuisjes in elkaar timmeren. De steenuil, de huiszwaluw, de koolmees: voor elke vogelsoort maken zij huisjes op maat. De vrijwilligers timmeren ze betrekken ook schoolkinderen, jeugdwerkgroepen, leden van de vereniging en andere enthousiastelingen om de huisjes op te hangen, schoon te maken en te kijken of de huisjes bewoond worden. Al jarenlang houden zij zo de broedstanden van verschillende vogelsoorten bij. Dit levert waardevolle informatie op over hoe het met de natuur in Twente gesteld is. Wil je meer weten over NVWG De Grutto? Woon je in de buurt van Weerselo en ben je op zoek naar groen vrijwilligerswerk? Bekijk hier de website van NVWG De Grutto!

Programmamakers Marcus Ganzevles en Jauke Boerdam

 

Buitenkans
De twaalfde en laatste aflevering van Buitenkans zie je dinsdag 21 november om 17.10 uur op TV Oost. Het programma wordt dezelfde dag en op zondag meerdere keren herhaald. Online terugkijken kan op rtvoost.nl/buitenkans. Buitenkans wordt gemaakt door Jauke Boerdam en Marcus Ganzevles, in samenwerking met Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten, Landschap Overijssel en Natuur en Milieu Overijssel.

Meer weten?

Profiel Anke Haaksma

Anke Haaksma

Projectmedewerker Communicatie