Basisschoolleerlingen uit Zwolle en Dalfsen zamelen 349 kilo CD’s in voor recycling

maart 25, 2024

Basisschoolleerlingen uit Zwolle en Dalfsen zamelen voor WaardeRing challenge 349 kilo CD’s in voor recycling

Basisschool de Kasteelhoeve recyclet de meeste CD’s en wint een bezoek aan de kringloopwinkel

Hoe gaan we slim om met spullen, en hoe kunnen we er voor zorgen dat steeds minder spullen op de afvalberg belanden en steeds meer spullen een goede herbestemming krijgen?  Drie basisscholen in de omgeving Zwolle gingen in de week van de Circulaire Economie (11 t/m 16 maart) een CD/DVD recycle Challenge aan om praktisch met deze vragen aan de slag te gaan. De challenge was uitgezet door Circulair Ambachtsnetwerk WaardeRing. Het doel? Zo veel mogelijk CD’s en DVD’s verzamelen zodat deze gerecycled kunnen worden in plaats van dat ze op zolder liggen te verstoffen! De leerlingen van groeproep 8B van de Kasteelhoeve in Stadshagen zamelden maar liefst 278 kilo CD’s en DVD’s in en werden daarmee de terechte winnaar van deze challenge.

Titelstrijd

Drie klassen streden om de titel van super-inzamelaar: combinatiegroep 6 t/m 8 van OKC de Marshof in Zwolle Zuid, combinatiegroep 5 t/m 8 van de A. Baron van Dedemschool in Emmen (gem. Dalfsen) en groep 8B van de Kasteelhoeve in Stadshagen. Alle leerlingen hebben hard hun best gedaan om zo veel mogelijk CD’s en DVD’s bij elkaar te verzamelen. De leerlingen van A. Baron van Dedemschool zamelden in totaal 64 kg aan schijfjes in en in Zwolle Zuid bij de Marshof werd 7 kg CD’s en DVD’s ingezameld.  De leerlingen van de Kasteelhoeve gingen er dus met de prijs van door en mogen binnenkort op VIP bezoek in de winkel van Stichting Kringloop Zwolle.

Links leerlingen van de Baron A. van Dedemschool, midden leerlingen van de Kasteelhoeve en rechts het logo van de Marshof.

Cd wordt kaarsenhouder

CD’s en DVD’s worden vaak weggegooid omdat veel mensen zijn overgegaan op streamingsdiensten om muziek te luisteren of films te kijken. Ook de kringloopwinkel verkoopt om die reden steeds minder CD’s en DVD’s. Weggooien lijkt dan misschien een logische optie, maar dat is zonde, want restafval wordt verbrand. Beter is om oude CD’s en DVD’s alsnog in te leveren bij de winkels van Stichting Kringloop Zwolle of Noggus en Noggus, óf bij de GRIP-wagen van ROVA. Dan kunnen ze namelijk binnen het WaardeRing-netwerk verwerkt worden. Leerlingen van praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs in Zwolle demonteren de CD’s en DVD’s en doen hierdoor in een veilige omgeving werkervaring op. Doordat de verschillende materialen van elkaar gescheiden worden, kunnen ze gerecycled worden. Zo krijgen de schijfjes een nieuw leven als omhulsel van de bekende horecakaarsjes. In onderstaande video zie je de reis die de ingezamelde CD’s gaan afleggen!

Meer weten over Circulair Ambachtsnetwerk WaardeRing?

Profiel Anke Haaksma

Anke Haaksma

Projectmedewerker Communicatie