Lees dit niet!

januari 30, 2020

Lees dit niet!

Helaas het is u niet gelukt om u te beheersen. Mijn verbod om verder te lezen heeft u kennelijk toch verleid om dit stuk te lezen. Eén van de oudste voorbeelden op dit gebied is Adam en Eva en de verboden vrucht. En er zijn natuurlijk ook heel veel kleinere voorbeelden van onweerstaanbare verleidingen. Zelf weet ik bijvoorbeeld heel goed dat ik niet zou moeten krabben als iets jeukt, maar toch kan ik geregeld de verleiding niet weerstaan. Ik kan me goed voorstellen dat dit nog sterker zou worden als er een verbod op krabben zou komen.

Soms wordt de drang om een verbod te overtreden verklaard door te verwijzen naar onze jeugdige nieuwsgierigheid en onze drang om te leren. Daarnaast denk ik dat ook het feit dat iets aandacht krijgt een rol speelt bij onze drang tot recalcitrantie. In een eerder blog had ik het al over vliegschaamte en vegafun. Bij een discussie over vliegschaamte dwalen mijn gedachten soms al gauw af naar verre en exotische oorden, die vrijwel onbereikbaar zijn met de trein. En hoe gaat dit in maart werken, als overal langs autosnelwegen borden staan met 100 km?! Misschien doen we er beter aan blauwe gebodsborden op te hangen met 100 km/uur. Zo staat het voorrecht om 100 km/uur te rijden centraal in plaats van een verbod.