Duiders en dulders

maart 28, 2023

Duiders en dulders

Het feest van de democratie op 15 maart heeft velen in de verleiding gebracht om deze electorale aardverschuiving te duiden. Je zal er zo langzamerhand wel klaar mee zijn, want wat schieten we met al die duidingen op. Toch kan ik de verleiding niet weerstaan om ook iets over deze verkiezingen te zeggen. Naast duiders zijn er namelijk ook dulders. Deze dulders zien vaak de uitslag als onwenselijk en zeggen dat het vanzelf weer anders wordt, want zo was het ook bij eerdere verkiezingen. Wat mij betreft is dat naïef en onwenselijk, maar wat dan wel…

 

Dat is best lastig en deze worsteling zie je ook terugkomen in de reacties van politici. Na onze bijpraatsessie in september met Noelle Aarts “Tijd voor actie!?” schreef ik een blog over ongeveer hetzelfde thema. Naast de gedachten in het blog zijn er nog 2 inzichten die volgens mij essentieel zijn om te zorgen dat we toch een stap verder komen in de grote opgaven van deze tijd rond klimaat, biodiversiteit én leefbaarheid. Deze wil ik graag duiden.

 

Er dreigt een clash tussen sociale duurzaamheid en fysieke duurzaamheid. Dit zie je onder andere terug bij onze activiteiten rond aardgasvrije wijken. Waar de één wel een warmtepomp kan betalen en de ander alle moeite heeft om zijn huidige energierekening te betalen. Fysieke duurzaamheid kan niet zonder sociale duurzaamheid. Daarom ben ik blij dat in Overijssel is gekozen om leefbaarheid nadrukkelijk ook onderdeel te maken bij de veranderingen in het landelijke gebied.

 

Het tweede voorbeeld is opgave rond natuur. Daarin gebruiken we termen van kritische depositiewaarden en instandhoudingsdoelen. Dit denken vanuit een soort systeemwereld dringt binnen in de leefwereld van bewoners en ondernemers. Dit leidt tot onbegrip en verwarring. Oftewel wartaal en wensdenken. In het mini-symposium rond mijn afscheid  wil ik hier nader op ingaan.

 

Voor nu genoeg geduid, en laten we zeker niet overgaan tot dulden. Het is tijd voor dialoog én actie, want alleen samen maken we Overijssel mooier en duurzamer!