Nacht van de Nacht

Nacht van de Nacht

Op elke laatste zaterdagavond van oktober vragen de Natuur- en Milieufederaties met honderden activiteiten aandacht voor het belang van duisternis voor mens en dier en voor energiebesparing. Het doel: minder CO2-uitstoot en minder lichtvervuiling in Nederland. Want dat is hard nodig!

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Afgelopen honderd jaar werd Nederland maar liefst zo’n 125 keer lichter. Lichtvervuiling door nachtelijke verlichting met kunstlicht kost niet alleen veel geld en energie, maar verstoort ook het bioritme van mensen, dieren en planten. En we kunnen minder genieten van de mooie sterrenhemel: in de grotere steden kan men nauwelijks nog de sterren zien; de Melkweg al helemaal niet meer. Dit komt vooral door openbare verlichting en reclameverlichting.

Resultaten
De Nacht van de Nacht groeit ieder jaar. Afgelopen jaar bezochten maar liefst 47.000 bezoekers meer dan vijfhonderd activiteiten in het donker. Meer dan honderd restaurants doofden de lichten en lieten alleen de kaarsen branden. Door de campagne schakelen steeds meer gemeenten over op duurzame verlichting en doven daar waar mogelijk verlichting. Ook steeds meer bedrijven doen mee. Zo doven Interbest BV en Mundu (van de buitenreclame) na onze oproep iedere nacht hun 230 lichtmasten langs snelwegen. 

Doet jouw organisatie ook mee?
Elk jaar is de Nacht van de Nacht in Overijssel een groot succes dankzij de vele activiteiten die er lokaal worden georganiseerd. We kunnen dit alleen met jullie hulp! Doe mee en meld je activiteit hier aan. Doet jouw gemeente of bedrijf tijdens de Nacht van de Nacht ook de verlichting uit? Laat het ons weten!

Ik doe mee met de Nacht van de Nacht!

Wil je meer weten?

Profiel Anke Haaksma

Anke Haaksma

Projectmedewerker Communicatie