Doe mee met NME

Doe mee met NME

Natuur en Milieu Overijssel organiseert elk jaar voor zo’n 20.000 kinderen en jongeren verschillende educatieve projecten, lesprogramma’s en materiaalzendingen over natuur, duurzaamheid, energie, voedsel en water. Basisscholen en BSO’s uit de gemeenten  Dinkelland, Hardenberg, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Steenwijkerland en Zwartewaterland kunnen dankzij een bijdrage van hun gemeente het hele jaar door kosteloos gebruik maken van ons NME-aanbod. 

Bloembollen voor bijen op het schoolplein
Ook al zijn veel mensen bang voor bijen, het zijn eigenlijk hele belangrijke dieren. Ze zorgen niet alleen voor honing, maar bestuiven ook onze landbouwgewassen. Dankzij de bijen kunnen wij bijvoorbeeld aardbeien en appels eten. Maar de bijen hebben het moeilijk omdat er steeds minder voedsel voor hen te vinden is. De oorzaak hiervan is onder andere een tekort aan wilde planten met bloemen waar bijen nectar en stuifmeel kunnen verzamelen. In de landbouw zien we monoculturen en in de steden worden tuinen betegeld. Om de bijen een handje te helpen, kunnen basisscholen en BSO’s meedoen met de Bloemen voor Bijen actie van Natuur en Milieu Overijssel. Hoe leuk is het als er allemaal bloeiende bloemen op de pleinen groeien? Naast een zak bloemenzaad (voorjaar) of bloembollen (najaar), ontvangen de scholen en BSO’s ook een bijenhotel en een leuke lesbrief.  

Moestuinzaden in de schooltuin
Spaghetti met tomatensaus of een lekkere salade met radijsjes. Al dit lekkers smaakt nog beter als je de tomaten, sla en radijsjes zelf gekweekt hebt. Meer dan vijfhonderd basisscholen en BSO’s uit de NME-netwerkgemeenten gingen dit jaar aan de slag met een moestuin dankzij het groentezadenpakket van Natuur en Milieu Overijssel. Naast de groentezaden kregen ze een instructieboekje en een lesbrief met leuke opdrachten. 

Warmetruiendag
Verwarm jezelf, niet de wereld! Met dit motto doen basisscholen en BSO’s uit Overijssel mee aan de grootste klimaatactie van Nederland: Warmetruiendag. Meedoen is simpel: zet de verwarming lager, trek je mooiste warme trui aan en bespaar 6% energie en CO2 per graad. Voor deelnemende scholen hebben wij een verzameling met de leukste lessuggesties gemaakt. Wat dacht je van een warmetruien-modeshow? Of een warmetruien-estafette?    

Hierboven staat slechts een kleine greep uit de vele activiteiten, projecten en materiaalzendingen die wij het hele jaar door organiseren voor basisscholen en BSO’s. Zoek je een leuke activiteit voor je leerlingen? Bekijk dan ons actueel aanbod.

Bekijk hier ons NME-aanbod

Wil je meer weten?