# Natuurdichtbij

Door #natuurdichtbij ga je vanzelf anders naar natuur kijken

Toen Corona toesloeg bleven veel mensen noodgedwongen thuis. Een wandeling in eigen tuin, in de buurt of park werd ineens behoorlijk populair. Met de challenge #natuurdichtbij vroegen we mensen een maand lang iedere dag een mooie foto te maken van die dichtbij-huis-natuur. En, deze met anderen te delen via sociale media.

De challenge #natuurdichtbij is zo maar in een impuls ontstaan, maar sloeg enorm aan, zo vertelt Alma Streefkerk van Natuur en Milieu Overijssel.

“Ik had de indruk dat veel meer mensen bewust een wandelingetje gingen maken in de buurt, om even het huis uit te komen. Hoe mooi is het dan als je de natuur dichtbij huis ineens met andere ogen bekijkt. Ik heb dat zelf ook ervaren. Altijd als ik nu buiten ben, kijk ik bewuster om me heen. Dan zie ik ineens dat prachtige bloemetje in een grasveld, waar ik vroeger gewoon aan voorbij liep. Ik hoor dat ook van veel deelnemers aan de challenge.”

Alma Streefkerk, Natuur en Milieu Overijssel

Achtertuin
De challenge een maand lang iedere dag een foto op sociale media plaatsen onder de hashtag #natuurdichtbij was voor Nicolette Onstenk niet eens een uitdaging. “Het was vooral een leuke manier om precies dat soort foto’s te maken die ik iedere dag toch al maak. Maar die ik nu kon delen met een groter publiek. Door corona kon ik mijn ochtendwandeling wat uitgebreider maken. Ik werk in het speciaal onderwijs en hoefde ineens niet meer precies op tijd op mijn werk te zijn. Dus greep ik de kans mooie foto’s te maken als ik de hond uitliet. Vaak had ik in de achtertuin al raak geschoten trouwens. Ik woon dicht bij de IJssel, maar ik geloof dat ik er daar niet een van gepost heb. Heel veel zijn van onze eigen boomgaard. Dat zijn precies vijf fruitbomen, maar we noemen dat onze boomgaard. Daar heb ik een wildmengsel gezaaid, korenbloemen genoeg nu! In de groentetuin laat ik de pastinaak schieten want die krijgt van die prachtige schermbloemen. Een mooi plantje tussen de tegels laat ik gerust staan. Mos mag ook blijven en toen ik van de week het gazon deed heb ik om de witte klavers heen gemaaid. Natuur dichtbij zat dus! En die challenge was mijn kans om te laten zien dat de natuur dichtbij ook héél mooi is. Je hoeft er echt niet voor naar het buitenland!

Anders kijken
“Ik gebruik graag de macrolens, dan kun je dingen echt heel dichtbij halen. Tot facetogen aan toe! Met zo’n fototoestel kijk je vanzelf beter om je heen. Voor een fotoworkshop was ik op het Dwingelerveld. Als je dan aankomt kijk je toch eerst rond met het oog van een fotograaf. Als kind kreeg ik al een camera, maar dan moest ik altijd sparen voor rolletjes. Nu heb ik mijn camera en bijbehorende lenzen via Marktplaats op de kop getikt. Prima apparatuur. En heus, je gaat er echt anders door naar natuur kijken!”

Twee maanden
“De challenge duurde een maand. Maar ik heb er twee maanden van gemaakt. Toen ik na dertig dagen op Instagram (#Niek63) aangaf dat het de laatste was, vroeg Alma van NMO me of ik niet door wilde gaan. Geen probleem, leuk zelfs. Totdat de school weer openging. Nu heb ik ’s morgens niet meer alle tijd.”

Breed bereik
Als je iets langer dan drie weken doet, sluipt het in je gedrag als een gewoonte. “Nou, dan zijn er heel wat Overijsselaars die de natuur nu definitief van dichtbij bekijken, want heel veel mensen hebben een maand lang iedere dag een foto gepost”, aldus Alma. Het kostte Alma op een gegeven moment zelfs te veel tijd om al die foto’s op al die verschillende kanalen te delen. “Op facebook, twitter, maar vooral op instagram, je kwam het overal tegen. De meest verrassende foto’s ook. Van echte natuur. Een enkel bloempotje in een stenen tuin. Poezen die in de tuin spelen, vogelhuisjes, zelfs een bloempot waar het logo van Ajax belangrijker leek dan de bloem in de pot. Ik had er vooraf geen hoger doel bij bedacht, maar achteraf kan ik wel de conclusie trekken dat we op deze manier ook mensen bereikt hebben die natuur en milieu niet zo diep in de vezels hebben zitten. Ook mensen die het een keer voorbij zagen komen en een keer of drie meededen. Ook die mensen kijken, denk ik zo maar, nu heel anders naar natuur dichtbij.”

Vakantiefoto’s van de achtertuin
NMO denkt aan een vervolg met bijvoorbeeld de mooiste zomerfoto’s. Vanuit de gedachte dat veel mensen deze zomervakantie thuisblijven en dus nog steeds de natuur van dichtbij gaan beleven. Genieten van natuur in de achtertuin. “Dan hebben we de definitie van natuur in de hoofden van mensen wat aangepast en opgerekt. Niet alleen Natuur met een hoofdletter, maar natuur die overal is”, aldus Alma.