Groene route app

Groene route app

“Meneer, meneer, hoe hoog is die plant denkt u?” Als kinderen je dat vragen in de centrale hal van Isala, dan is de kans groot dat ze de groene speurroute doen. Help ze dan ook even met de volgende vraag: Weet jij wat allemaal natuur is? Planten, insecten of eekhoorns. Alle drie mag natuurlijk ook.

Natuur heeft een positief effect op je gezondheid. Natuur en Milieu Overijssel en Isala hebben met die kennis de handen ineengeslagen en ontwikkelden samen ‘de groene speurroute’, onderdeel van de Kids-app van het Zwolse ziekenhuis.

Met de app gaan kinderen op pad door het ziekenhuis en krijgen onderweg vragen en opdrachten te doen. “Natuur is gezond, waarvoor denk je allemaal? Dat je minder snel moe wordt, dat je je kunt ontspannen Leuk om over na te denken, al helemaal als je in het ziekenhuis bent.

“Het idee is dat een natuurlijke omgeving gezond is, the healing environment, een genezende of herstellende omgeving. Dat geldt mentaal én fysiek. Mensen ervaren minder stress of angst, het geeft ze een goed gevoel van welzijn, alleen al door de fysieke omgeving. NMO zet daarop in, in meer projecten. We denken mee bij het inrichten van een natuurlijke omgeving van verzorgingstehuizen, met ‘de groene visite’ organiseren we een soort van natuurkoffer waarmee vrijwilligers cliënten bezoeken die zo goed als de deur niet meer uitkomen. En deze groene speurroute dus ook.”

Livia Leysen, Natuur en Milieu Overijssel

Kinderen vinden het hartstikke leuk de route te volgen aan de digitale hand van een eekhoorn. “Groen is gezond voor je. Speel jij ook wel eens buiten net als ik?” En dan moet je raden of je de natuur eigenlijk kunt zien, kunt voelen, ruiken, proeven misschien, zelfs horen!

Johan Jonker is Gastvrijheidsmanager bij Isala. De groene route past volgens hem perfect in het beleid van de gezond makende omgeving, een beleid dat al op de tekentafel van het nieuwe ziekenhuis door de architect vorm kreeg. “We hebben ingezet op natuurlijke elementen, natuur, daglicht, frisse lucht. Zo kom je hier geen rechte maar een beetje meanderende gangen tegen. Wel vanaf ieder punt een balie in het zicht, een ijkpunt van ‘waar ben ik’, maar verder heel organisch. Er is ook veel groen gebruikt, met 13.000 planten! Met de architect hebben we gezocht naar een omgeving waarin patiënten goed kunnen herstellen. Daarom is die groene route zo mooi bedacht: het geeft ons de kans de natuur van het ziekenhuis ook hiervoor in te zetten!”

De app heeft tot slot nog twee vragen voor de kinderen: Hoeveel denk je dat je nu gelopen hebt? 10 Meter, 80, 400 of 20 kilometer… waarna de eekhoorn afsluit met “Kom je me vaker opzoeken in de natuur?”

Wil je meer weten?

Profiel Livia Leysen

Livia Leysen

Adviseur Communicatie & PR,
vrijwilligersgroepen