Een groene speurroute in Isala ziekenhuis

Een groene speurroute in Isala ziekenhuis

“Meneer, meneer, hoe hoog is die plant denkt u?” Als kinderen je dat vragen in de centrale hal van Isala, dan is de kans groot dat ze de groene speurroute doen. Help ze dan ook even met de volgende vraag: Weet jij wat allemaal natuur is? Planten, insecten of eekhoorns. Alle drie mag natuurlijk ook.

Natuur heeft een positief effect op je gezondheid. Natuur en Milieu Overijssel en Isala hebben met die kennis de handen ineengeslagen en ontwikkelden samen ‘de groene speurroute’, onderdeel van de Kids-app van het Zwolse ziekenhuis. Met de app gaan kinderen op pad door het ziekenhuis en krijgen onderweg vragen en opdrachten te doen. “Natuur is gezond, waarvoor denk je allemaal? Leuk om over na te denken, al helemaal als je in het ziekenhuis bent.

“Kinderen spelen nog maar weinig buiten. De natuur als plek om te spelen, te rennen en te klimmen lijkt ver weg. En dat is jammer, want verschillende onderzoeken laten zien dat natuur belangrijk is voor onze gezondheid. Het stimuleert tot bewegen, zorgt voor ontspanning en een positieve stemming en ook het herstelproces na ziekte verbetert. Alhoewel veel mensen dit intuïtief aanvoelen, brengen we dit met de groene speurroute expliciet onder de aandacht van kinderen en hun ouders. We zijn heel blij dat we deze groene speurroute met Isala konden ontwikkelen. Want een groen ingericht ziekenhuis als Isala, waar alles draait om gezondheid, is natuurlijk een geweldige plek om het belang van natuur voor gezondheid onder de aandacht te brengen. ”

Livia Leysen, Natuur en Milieu Overijssel

Kinderen vinden het hartstikke leuk om met de app de route te volgen. Een eekhoorn wijst hun de weg en loodst hen naar mooie groene hotspots. “Groen is gezond voor je. Speel jij ook wel eens buiten net als ik?” En dan moet je raden of je de natuur eigenlijk kunt zien, kunt voelen, ruiken, proeven misschien, zelfs horen!

Johan Jonker is Gastvrijheidsmanager bij Isala. De groene route past volgens hem perfect in het beleid van de gezond makende omgeving, een beleid dat al op de tekentafel van het nieuwe ziekenhuis door de architect vorm kreeg. “We hebben ingezet op natuurlijke elementen, natuur, daglicht, frisse lucht. Zo kom je hier geen rechte maar een beetje meanderende gangen tegen. Wel vanaf ieder punt een balie in het zicht, een ijkpunt van ‘waar ben ik’, maar verder heel organisch. Er is ook veel groen gebruikt, met 13.000 planten! Met de architect hebben we gezocht naar een omgeving waarin patiënten goed kunnen herstellen. Daarom is die groene route zo mooi bedacht: het geeft ons de kans de natuur van het ziekenhuis ook hiervoor in te zetten!”

De app heeft tot slot nog twee vragen voor de kinderen: Hoeveel denk je dat je nu gelopen hebt: 10 Meter, 80 meter, 400 meter of 20 kilometer? Want ongemerkt en spelenderwijs hebben ze  een lekker stuk gelopen. Tot besluit nodigt de eekhoorn de kinderen uit om haar buiten in de natuur op te komen zoeken.

Wil je meer weten?