Tennisclub uit Dalfsen ‘Groenste sportclub van Overijssel’

juli 3, 2020

Tennisclub uit Dalfsen ‘Groenste sportclub van Overijssel’

Tennisclub DLTC Gerner uit Dalfsen is uitgeroepen tot Groenste Sportclub van Overijssel. Met hun ontwerp om het sportterrein groener te maken wint de club 25.000 euro. Met dit geld kunnen ze hun plannen nu uit gaan voeren. De Goorse Mixed Hockey Club won met hun ontwerp de tweede prijs van 15.000 euro en kan ook aan de slag. Natuur en Milieu Overijssel begeleidde beide clubs bij de totstandkoming van het ontwerp. Voetbalvereniging HHC Hardenberg behaalde de derde prijs van 10.000.

Tijdens de spannende finalebijeenkomst op 3 juli waren er nog 9 sportclubs in de race die kans maakten op de titel Groenste Sportclub van Overijssel. Een deskundigenjury, bestaande uit experts op het gebied van sport en groen, en een publieksjury, bestaande uit de deelnemende sportclubs, beoordeelden de ontwerpen. Het ontwerp van DLTC Gerner werd geprezen omdat het een compleet plan is waarbij over het hele sportpark de biodiversiteit wordt versterkt. Uit het plan blijkt de grote betrokkenheid van de leden. Bovendien is er in het plan ook aandacht voor de beleving van groen: het moet niet alleen leuk zijn voor de beestjes, maar ook voor de sporters.

Meer groen in dagelijks leven
Provincie Overijssel wil meer groen stimuleren in het dagelijkse leven van alle inwoners in Overijssel. Maar een sportclub is toch al best groen? Gedeputeerde Ten Bolscher: “Dat klopt, maar het is vaak zogenaamd praktisch groen: kort gemaaid gras en onderhoudsarme bosjes. Er kan vaak echt meer en gevarieerder groen bij. Denk verder dan het sportveld: de kale parkeerplaats bijvoorbeeld, het dak van de kantine, of mooie bloemenranden naast het sportveld.” Zo’n groene sportclub draagt bij aan natuurlijk buitenspelen, onthaasting en ontmoeting in het groen. Bovendien is het een goede leefplek voor dieren en planten én verzacht de effecten van klimaatproblemen: wateroverlast en hittestress.

Provinciaal sportakkoord
Met de prijsvraag Groenste Sportclub laten sportclubs zien hoe ze samen werken aan een duurzame leefomgeving en toekomstbestendige sportaccommodaties. Dit sluit goed aan bij het provinciaal sportakkoord dat ondersteund wordt door provincie Overijssel. Het sportakkoord is een initiatief van de Overijsselse Sportbedrijven, Topsport Overijssel en Sportservice Overijssel. Doel is om samen met gemeenten, sportbedrijven en maatschappelijke organisaties te werken aan de realisatie van een ambitieuze provinciale sport- en beweegagenda die past in deze tijd.

Vergroenen kan ook in tijden van corona
Vanwege maatregelen rondom corona-crisis kon een fysieke finalebijeenkomst niet doorgaan. Het hield de finalisten niet tegen om toch een groen ontwerp voor hun club te maken en in te dienen. Juist in corona-tijd was er ruimte om hier mee bezig te zijn. De finalebijeenkomst kon via een online uitzending gewoon doorgaan, met nog meer aanwezigen dan normaal. Zo werd er ook dit jaar een Groen, Groener, Groenst winnaar gekozen en zijn hopelijk vele anderen geïnspireerd om aan de slag te gaan met groen in hun eigen omgeving. Kijk voor meer informatie en alle ingediende ontwerpen op www.groenstesportclubvanoverijssel.nl.

Bekijk hieronder de pitchfilm van Tennisclub DLTC Gerner uit Dalfsen (ruim 1 minuut)

Meer weten?