Succesvolle Regiotour Circulaire Economie in Zwolle

mei 20, 2017

Succesvolle Regiotour Circulaire Economie in Zwolle

Als partner in CIRCLES was Natuur en Milieu Overijssel op 19 mei één van de organisatoren van de succesvolle Regiotour Oost NL Circulair. Op deze dag organiseerde CIRCLES tien regionale bijeenkomsten in Overijssel en Gelderland om te laten zien wat er in Oost-Nederland al gebeurd in de transitie naar een circulaire economie.

De drukst bezochte tour was in Zwolle op het Polymer Science Park waar Maarten van Dongen, projectleider Circulaire Economie bij Natuur en Milieu Overijssel, de gastheer was. De bijeenkomst werd geopend door Wethouder René de Heer van de gemeente Zwolle. De Heer hield een inspirerend betoog over zijn ambitie om samen met bedrijven, kennisinstellingen en inwoners te bouwen aan een circulaire stad. Mireille Kinket, directeur van het Polymer Science Park, maakte dit direct concreet door te laten zien hoe circulaire innovatie vorm krijgt op het Polymer Science Park.

In een leuke mix van Start ups en Grown ups lieten Unica, Fiberneering, Cloudgarden en Veolia Polymers vervolgens zien welke kansen een circulaire economie biedt, maar ook welke uitdagingen er nog zijn om de transitie echt te realiseren. Maarten van Dongen riep de bedrijven en alle aanwezigen op om in de systeemverandering die nodig is, de beweging van onderop ook serieus te nemen en samen met consumenten en lokale initiatieven te ontdekken wat werkt en wat niet werkt in de transitie naar een circulaire economie.

De bijeenkomst werd afgesloten met een echte tour langs de R&D-faciliteiten van het Polymer Science Park met onder andere een bezoek aan een experimentele 3D-printinstallatie om te ontdekken hoe lastig printbare, maar goed te recyclen kunststoffen toch toegepast kunnen worden in de 3D-printtechnologie.

De presentaties zijn binnenkort beschikbaar op de website van CIRCLES.