Struinexpeditie voor basisscholen uit Zwartewaterland

februari 19, 2018

Struinexpeditie voor basisscholen uit Zwartewaterland

Geïnteresseerde basisscholen uit gemeente Zwartewaterland kunnen in maart en april kosteloos deelnemen aan één van de leukste natuuruitjes uit de omgeving: Expeditie Wildernis. Tijdens deze educatieve struintocht voeren leerlingen uit groep 5 en 6 educatieve opdrachten uit op het agrarisch bedrijf Het Kamper Riet. Een ochtend avontuurlijk struinen, beleven en leren over het leven met water in de IJssel-Vechtdelta! Ervaren expeditiegidsen begeleiden deze struintocht.

Ga op zoek naar sporen van dieren, ontdek hoeveel vogels langs de rivier leven en help boer Henk met het voorbereiden van een evacuatieplan voor zijn dieren bij hoog water. Door wie wordt boer Henk gewaarschuwd en misschien nog belangrijker, waar brengt hij zijn dieren naartoe? Zijn boerderij Het Kamper Riet ligt namelijk in de polder de Pieper, aan het eind van de rivier de Goot en aan de rand van het Zwarte Meer. Hij heeft dus regelmatig te maken met hoog water. Tijdens Expeditie Wildernis ontdekken de leerlingen meer over het leven met water in de IJssel-Vechtdelta en over het leven op de boerderij.

Expeditie Wildernis
Expeditie Uiterwaard is een struinexpeditie georganiseerd door Natuur en Milieu Overijssel. Na een voorbereidende les in de eigen klas, is het voor de leerlingen tijd om de laarzen aan te trekken. Tijdens de struinexpeditie gaan de kinderen enthousiast aan de slag met veldwerkopdrachten over water en natuur. Ook gaan de leerlingen lekkere broodjes roosteren boven een zelfgemaakt kampvuur. En als ze geluk hebben zijn ze aanwezig bij de geboorte van een lammetje.

Unieke kans voor basisscholen
Groepen 5 en 6 van alle basisscholen in Zwartewaterland kunnen gratis deelnemen aan dit educatieve programma. De expedities worden uitgevoerd van 19 maart t/m 13 april. Geïnteresseerde basisscholen uit Zwartewaterland kunnen contact opnemen met Natuur en Milieu Overijssel, info@natuurenmilieuoverijssel.nl, 038-4250960.

IJssel-Vechtdelta
Expeditie Wildernis is onderdeel van het programma IJssel-Vechtdelta. De IJssel-Vechtdelta is één van de weinige gebieden in ons land waar de eeuwenoude strijd tegen het water nog altijd zichtbaar is: de uiterwaarden, de dijken, de woonterpen met boerderijen, de kolken en de kreken in het weidse landschap. Met Expeditie Wildernis willen we kinderen uit het gebied graag betrekken bij het watersysteem in hun eigen omgeving om hen meer waterbewust te maken.