Scholenprogramma ‘Beleef je omgeving’ geactualiseerd!

mei 1, 2019

Scholenprogramma ‘Beleef je omgeving’ geactualiseerd!

Het scholenprogramma ‘Ruimte voor de Vecht, beleef je omgeving’ is geactualiseerd en digitaal beschikbaar! Het scholenprogramma is in 2010 ontworpen in het kader van het programma Ruimte voor de Vecht. De laatste jaren is echter dankzij het programma Ruimte voor de Vecht veel veranderd in het gebied. Zo is onder andere het Vechtpark Hardenberg aangelegd. Daarom hebben wij in samenwerking met natuuractiviteitencentrum De Koppel het scholenprogramma geactualiseerd. Dit in opdracht van het programmateam Ruimte voor de Vecht. 

Het educatieve scholenprogramma ‘Ruimte voor de Vecht, beleef je omgeving’ is geschikt voor groep 5 t/m 8. Leren over je directe omgeving, de Vecht en het Vechtdal staan centraal. Zowel in de klas als tijdens een vaartocht of fiets-speurtocht leren de leerlingen over cultuur, historie, natuur, landbouw, landschap, recreatie en water in hun eigen omgeving. Kortom, het programma betrekt de leerlingen op een actieve manier bij hun directe leefomgeving. Het programma bestaat uit opdrachtkaarten voor in de klas en een speur-fietstocht voor groep 5/6 en een vaartocht voor groep 7/8 voor in het veld.

Groep 5/6
Voor de groepen 5/6 zijn 15 verschillende opdrachtkaarten ontwikkeld met zeven verschillende thema’s. Op de voorkant van de opdrachtkaart staat een inleidend verhaal en op de achterzijde staan de opdrachten beschreven. De opdrachtkaarten zijn zo gemaakt dat leerlingen zelfstandig kunnen werken.

Naast de opdrachtkaarten is voor de groepen 5/6 in de gemeenten Zwolle, Dalfsen, Ommen en Hardenberg een fiets- speurtocht ontwikkeld. Tijdens de fiets – speurtocht beleven de leerlingen de Vecht en het Vechtdal. Aan de hand van een overzichtskaart en een opdrachtenboekje fietsen de leerlingen door het gebied.

De opdrachtkaarten en de materialen voor de fiets- en speurtocht kun je hier downloaden.
Het kernteam Ruimte voor de Vecht heeft een brief naar de basisscholen in de desbetreffende gemeenten gestuurd. Deze brief kun je hier downloaden.

Groep 7/8
Voor de groepen 7/8 zijn 15 verschillende opdrachtkaarten ontwikkeld met verschillende thema’s. Op de voorkant van de opdrachtkaart staat een inleidend verhaal en op de achterzijde staan de opdrachten beschreven. De opdrachtkaarten zijn zo gemaakt dat leerlingen zelfstandig kunnen werken.

Naast de opdrachtkaarten is voor de groepen 7/8 in de gemeenten Dalfsen, Ommen en Hardenberg een vaartocht ontwikkeld. Tijdens de vaartocht beleven de leerlingen de Vecht en het Vechtdal. Aan de hand van een overzichtskaart en een opdrachtenboekje varen de leerlingen over de Vecht.

De opdrachtkaarten en de materialen voor de vaartocht kun je hier downloaden; deel 1 & deel 2.
Het kernteam Ruimte voor de Vecht heeft een brief naar de basisscholen in de desbetreffende gemeenten gestuurd. Deze brief kun je hier downloaden.

Wil je meer weten?

Profiel Anne-Floor Zuurbier

Anne-Floor Zuurbier

Projectleider Natuur & Gebiedsprocessen