Opinie: Grote en kleine keuzes thuis

mei 21, 2024

Opinie – Grote en kleine keuzes thuis: plastic

Laten we eens kijken naar onze plasticconsumptie. We staan op en poetsen onze tanden met tandpasta uit plastic tube, steken onze boterhammen voor de lunch in een boterhamzakje en de appel voor onderweg? Die gaat uit een plastic zak de tas in. Op weg naar buiten schoppen we nog snel een paar stukjes Duplo aan de kant. Hoewel plastic een algemeen en veelgebruikt materiaal is, is het belangrijk om goed na te denken over de impact ervan op onszelf en het milieu. Door het minder te gebruiken en daarnaast te kiezen voor recyclebaar én gerecycled plastic, maken we een vuist tegen problematische plasticvervuiling.

Grote organisaties groot voorbeeld

In de praktijk blijkt dit best ingewikkeld, zowel voor de consument als voor de producent. Zelfs een groot bedrijf als Unilever stelt zijn doelen bij, waaronder de belofte om het verbruik van nieuw plastic volgend jaar te halveren. Zo schuift de multinational het moment voor zich uit waarop alle verpakkingen, zoals bijvoorbeeld van shampooflessen, van recyclebaar of composteerbaar plastic moeten zijn. Tegelijkertijd krijgt het bedrijf Veolia Polymers in Vroomshoop het gerecycled plastic dat zij produceren niet meer verkocht. Zij boksen niet op tegen de lage prijzen van nieuw plastic uit Amerika en China. Grote bedrijven zouden hier het verschil kunnen maken door tóch duurzaam te kiezen.

Samen staan we sterk tegen plastic

Hoe maken wij goede keuzes als bedrijven ons geen producten van gerecycled materiaal bieden om te kiezen? Als bedrijven die plastic recyclen omvallen vanwege het gebrek aan afnemers? Waar ligt dan de sleutel tot verandering?

Van belang is in ieder geval dat er samengewerkt wordt om stappen in deze noodzakelijke verandering te kunnen zetten. Natuur en Milieu Overijssel is lid van Dutch Circular Polymer Vally (DCPV), een samenwerkingsverband van overheden, bedrijven en kennisinstellingen in regio Zwolle. DCPV stimuleert innovaties en samenwerking om het aandeel gerecycled kunststof materiaal te laten stijgen. Samenwerken, nieuwe kennis opdoen en succes delen staat centraal.

Keuzes die we wél kunnen maken

Het is de kunst om samen te blijven werken aan een duurzame toekomst én te blijven geloven in de mogelijkheden. Want die tellen, hoe klein of groot, allemaal mee. Lees hier bijvoorbeeld over Mepal die sinds kort de bekende Calypso afvalbakjes van gerecycled kunststof produceert. Het is een mooi gevolg van het onderzoek dat ze deden in samenwerking met onder anderen studenten van Windesheim Honours College. En jij gooit de schillen van jouw appel zonder plastic verpakking dus met een goed gevoel weg!

Tags:

Meer ontdekken?

Meer weten? Neem contact met mij op!

Profiel Francien Grobbee

Francien Grobbee

Projectleider Circulaire economie