Mag het licht uit?

oktober 22, 2020

Mag het licht uit?

Meldpunt voor lichthinder

Als je ’s nachts langs bedrijventerreinen en kantorencomplexen rijdt, dan brandt er nogal wat licht. Kantoorverlichting die is blijven branden, verlichte lege parkeerplaatsen of fel verlichte showrooms. In de meeste gevallen overbodige verlichting die ’s nachts uit kan.  Stoor jij je aan verlichting die de hele nacht onnodig aan blijft? Meld het op www.maghetlichtuit.nl

Nederland is een van de landen met de grootste lichtvervuiling van de wereld. Heel West-Europa baadt ’s nachts in een zee van licht. Deze lichtvervuiling heeft negatieve effecten op mens en dier. Bioritmen raken verstoord met alle gevolgen van dien. Maar ook is het een enorme verspilling van energie. Het meldpunt ‘Mag het licht uit?, maakt deel uit van de campagne Nacht van de Nacht. De Natuur en Milieufederaties bieden mensen de mogelijkheid om lichthinder te melden. De melding komt op de kaart te staan, vervolgens wordt contact opgenomen met het bedrijf of de gemeente met het verzoek het probleem op te lossen. “Met deze actie willen we bedrijven en organisaties er op wijzen dat zij onnodig verlichten. Door slim te verlichten voorkomen ze lichtvervuiling en besparen op eenvoudige wijze energie. Bijvoorbeeld door het plaatsen van bewegingsmelders of tijdschakelaars”, zegt Loet van der Heijden van Natuur en Milieu Overijssel.

Dat licht moet gewoon uit!
De oplossing is veelal simpel: verlicht alleen dat, wanneer het nodig is. Mensen uit Overijssel kunnen daarbij helpen! Zie jij plekken waar ‘s nachts de verlichting onnodig aan staat, meld deze plek dan op www.maghetlichtuit.nl. De veroorzakers van deze lichthinder ontvangen het verzoek om deze ’s nachts uit te laten.

Nacht van de Nacht 24 oktober
De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Daarmee vragen zij aandacht voor het belang van duisternis voor mens en dier. Jaarlijks worden er vele activiteiten in het donker georganiseerd. Vanwege Corona gaan de activiteiten dit jaar niet door. In plaats daarvan is er een live stream te volgen over sterren, nachtfotografie en de effecten van lichtvervuiling op mens en dier. Het hele programma bekijk je hier!

Meer weten?

Profiel Loet van der Heijden

Loet van der Heijden

Projectleider Energie & Duurzaamheid