Lokale energie-initiatieven helpen gemeenten Energiebesparing aan de man te brengen

maart 12, 2020

Lokale energie-initiatieven helpen gemeenten Energiebesparing aan de man te brengen

Eind 2019 hebben veel Overijsselse gemeenten geld gevraagd uit de regeling reductie energieverbruik (RRE). Gemeenten krijgen een bijdrage van €90 per woning in particulier bezit waarvoor energiebesparende maatregelen worden genomen. Diverse lokale energie-initiatieven spelen een rol bij het effectief besteden van het geld. Ter inspiratie beschrijven we hieronder een aantal voorbeelden. Mocht je zelf met je lokale energie-initiatief aan de slag willen met de RRE regeling, neem dan contact op met de gemeente om te bespreken of er mogelijkheden zijn.

Stichting Duurzame Energie Wierden Enter
De uitvoering van het Energieloket is in de gemeente Wierden in handen van de Stichting Duurzaam Wierden Enter. Met het geld van de RRE en de opbrengsten van het zonnepark wordt de “€50 cash actie op isolatiemateriaal en ledlampen” gefinancierd. Inwoners van de gemeente kunnen 80% van investeringen in kleine energiebesparende maatregelen terugkrijgen, met een maximum van €50. Dit gebeurt door bonnetjes en rekeningen in te leveren tijdens het wekelijkse spreekuur van het Energieloket. De regeling geldt onder meer voor ledlampen, tochtstrippen, radiatorfolie, een bespaardouchekop, een douche thermostaatkraan en een brievenbusafdekplaat.

Lokale energie-initiatieven gemeente Dalfsen
In de gemeente Dalfsen hebben de lokale energie-initiatieven zich verenigd in het Netwerk duurzame dorpen. Zij hebben de handen ineengeslagen om de RRE nuttig te besteden. Het WE-energygame is geschikt gemaakt voor gebruik in de gemeente. Dit spel maakt deelnemers bewust van de uitdaging en consequenties van de op handen zijnde energietransitie. In 2020 wordt het spel op allerlei plekken in de gemeente gespeeld met het streven om de helft van alle huishoudens in Dalfsen te bereiken. Onder meer verenigingen, belangengroepen en scholen worden benaderd om het spel te spelen. Deelnemers ontvangen een voucher van €75, te besteden aan energiebesparende maatregelen.

Borne Energie
Borne Energie is door de gemeente nauw betrokken bij het maken van de gemeentelijke energievisie die in 2020 wordt vastgesteld. Borne Energie heeft voorgesteld om voor (bijna) alle woningen in de gemeente geld uit de RRE aan te vragen en coördineert dit proces. Hiervoor is een activiteitenplan gemaakt waarin via (sport)verenigingen en wijkraden bewoners bewust worden gemaakt van de meerwaarde van energiebesparende maatregelen. In de uitvoering wordt onder meer samengewerkt met Duurzaam Thuis Twente, de stichting Borne Duurzaam, woningcorporatie Welbions, het Kulturhus Borne en lokale ondernemers.

50 tinten Assendorp
De aanpak van Assendorp is gebaseerd op straatambassadeurs: één bewoner van de straat is de verbinder en aanjager voor de andere bewoners. Diegene nodigt mensen uit om naar bewonersavonden te komen en geeft informatie over acties die lopen. Voor de RRE organiseert deze persoon een huiskamergesprek voor de straat, waarop bewoners samen beslissen welke maatregelen zij willen uitvoeren om vervolgens ook gezamenlijk aan de slag te gaan met de uitvoering. Bewoners kunnen kiezen voor het gezamenlijk plakken van isolatiefolie of het zuiniger maken van de CV-ketel door de instellingen aan te passen. 50 tinten Assendorp zorg voor een do-it-yourself-pakket, met handleiding, middelen en ondersteuning. De huiskamergesprekken zijn daarnaast een opmaat om mensen bewust te maken dat ook grotere maatregelen de moeite waard zijn om te nemen, het liefst samen met de buren.

En meer!
Er zijn tal van andere voorbeelden te noemen waarbij lokale energie-initiatieven een actieve rol spelen bij het inzetten van de RRE gelden. Zo maken de gemeenten Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Ommen het mogelijk om deelnemers aan bijeenkomsten van lokale energie-initiatieven een energiebespaartas en kortingskaart te geven. Zie hier het voorbeeld van de gemeente Ommen.

 

Meer weten?

Profiel Lise Notenboom

Lise Notenboom

Strategisch Communicatieadviseur