Leerlingen van Het Noordik Lyceum geven het beste advies voor een toekomst zonder afval

juni 9, 2023

Leerlingen van Het Noordik Lyceum geven het beste advies voor een toekomst zonder afval

Hoe kun je de afvalberg verkleinen? Hoe laat je inwoners beter recyclen? Leerlingen deden onderzoek, vormden een eigen visie en mening en gaven antwoord op deze vragen in het project Adviseurs van de Toekomst. Stuk voor stuk leverde dit originele, inspirerende adviezen op. Het leerlingenadviesbureau A.V.C.E van Het Noordik Lyceum uit Almelo sleepte de winst in de wacht.

Tien jongerenadviesbureaus presenteerden vandaag tijdens het eindevenement van Adviseurs van de Toekomst hun adviezen over actuele vraagstukken rondom de Circulaire Economie. Dit deden ze onder begeleiding van echte opdrachtgevers zoals de ROVA en Twente Milieu. Gedeputeerde Eddy van Hijum trapt het evenement af: “We hebben maar één aarde, met een beperkte hoeveelheid grondstoffen. We maken daar prachtige producten van, maar produceren tegelijkertijd heel veel afval. Daar moeten we vanaf. Het is fantastisch om te zien hoeveel leerlingen met ons mee willen denken over hoe we de wereld beter, mooier en schoner maken!” Een heuse jury beoordeelde de adviezen onder andere op haalbaarheid en creativiteit.

Het beste advies
Adviesbureau Adviesbureau Voor Circulaire Economie (A.V.C.E.) mag zich na vandaag het beste adviesbureau van Adviseurs van de Toekomst 2023 noemen. De leerlingen maakten in opdracht van Natuur en Milieu Overijssel een serious game om leerlingen uit groep 8 meer te leren over circulaire economie. De jury was onder de indruk van hun idee: “Dit spel zouden wij zéker kopen als het in de winkel zou liggen. Een mooie manier om de nieuwe generatie meer te leren over het belang van slim grondstoffengebruik. De leerlingen mochten een ‘circulair verantwoorde’ bokaal gemaakt van resthout in ontvangst nemen.

A.V.C.E mag zich het beste adviesbureau van 2023 noemen

Adviseurs van de Toekomst
Het educatieve project Adviseurs van de Toekomst van Natuur en Milieu Overijssel koppelt het onderwijs aan overheden, bedrijven en organisaties rondom actuele duurzaamheidvraagstukken en beleidsprogramma’s. Leerlingen en studenten uit het voortgezet onderwijs en het MBO gaan als adviesbureau aan de slag met een echte opdracht bij een echte opdrachtgever. Adviseurs van de Toekomst draait sinds 2012 in Overijssel en er hebben al ruim 300 klassen aan deelgenomen. De frisse blik en creativiteit van jongeren kunnen professionals helpen met verrassende ideeën en nieuwe inzichten!

Programma Circulaire Economie
Overijssel is hard op weg naar een circulaire economie. Provincie Overijssel wil de nationale doelstellingen halen: de economie in 2050 volledig laten draaien op producten en grondstoffen die worden hergebruikt. Provincie Overijssel doet dit samen met bedrijfsleven, onderwijs, onderzoek, beleid, uitvoering en bestuur. Zij gaan er met elkaar voor zorgen dat deze transitie Overijssel een economische impuls geeft. Provincie Overijssel wil ook graag jongeren betrekken bij de transitie, onder andere door het educatieve project Adviseurs van de Toekomst. Hiermee doen jongeren ook ervaring op in de wetenschap en technologie, een belangrijke basisvaardigheid voor jongeren in de toekomstige arbeidsmarkt.

Meer weten?

Profiel Ilse Jansen

Ilse Jansen

Projectmedewerker Educatie & Communicatie