Leerlingen Holterenk poten bloembollen. Wethouder Jan Aanstoot stimuleert en kijkt digitaal toe

november 19, 2020

Leerlingen Holterenk poten bloembollen

Wethouder Jan Aanstoot stimuleert en kijkt digitaal toe

In het voorjaar kunnen de leerlingen van ODBS de Holterenk, én de omwonenden volop genieten van een heuse ‘bloemenzee’ op het plein, en rondom de school. De leerlingen van groep 5 en 6 plantten vanmorgen namelijk ruim 150 bloembollen die vanaf februari hun prachtige bloemen zullen laten zien. Wethouder Jan Aanstoot hielp de leerlingen digitaal een handje mee!

Aanstoot trapt de plantactie digitaal af. Hij vertelt aan de leerlingen wat ze deze ochtend gaan doen, en waarom dat zo belangrijk is! “We steken vandaag de handen uit de mouwen, en gaan bloembollen planten. Op het plein, en rondom de school! Als het lente wordt, en het zonnetje weer volop gaat schijnen, staan op de plekken waar we nu de bollen in de grond stoppen straks prachtige bloemen,” vertelt Aanstoot aan de leerlingen.

“Dat ziet er natuurlijk prachtig uit! Maar deze bloemen zijn niet alleen heel mooi, ze zijn ook heel belangrijk. Heeft iemand een idee waarom?”. De vingers van de leerlingen schieten omhoog. In de aanloop naar deze plantactie hebben ze het in de klas al uitgebreid gehad over de bloembollen en dat de bloemen heel belangrijk zijn voor bijen. Deze wilde bijen gaan in het vroege voorjaar al op zoek naar nectar van bloemen. De bloemen die de leerlingen van de Holterenk planten kunnen een hele hoop bijen voorzien van een feestelijk maal! In het bloembollenpakket zitten onder andere krokussen, vogelmelk en blauwe druifjes.

Leerlingen Holterenk

 

Planten als een geoliede machine
Gewapend met een schep en een handvol bloemenbollen komen de leerlingen in actie. Groep 5 plant de helft van de bollen op het plein, en groep 6 is verantwoordelijk voor het openbaar groen rondom de school. Met een rode blos op de wangen zijn de leerlingen druk aan de slag. Als een geoliede machine werken ze samen: de één schept, de ander legt de bol in de zorgvuldig gegraven geul en een laatste stampt de aarde weer voorzichtig aan. En ze weten heel goed waarom het zo belangrijk is dat ze dit doen. “Bloemen zijn belangrijk voor de natuur en daar vliegen de bijen naartoe”, zegt Karlijn uit groep 5.

Planten en dieren houden de natuur in balans
Wethouder Jan Aanstoot vindt het poten van de bloembollen een belangrijke actie: “Het verhogen van de biodiversiteit is een belangrijk speerpunt van de gemeente. De verschillende planten en dieren houden de natuur en balans! En met zo’n plantactie dragen we nú bij aan het verhogen van de verschillen in onze natuur en laten we de leerlingen ook zien hoe belangrijk en leuk het is om de omgeving groener te maken”, aldus Aanstoot.

Bloembollenactie van Natuur en Milieu Overijssel
Niet alleen de Holterenk zet zich in om de bij een handje te helpen: door de hele provincie gaan scholen aan de slag om bloembollen te poten op het schoolplein. Ze doen mee aan de bloembollenactie van Natuur en Milieu Overijssel. Maar liefst 115 Overijsselse scholen hebben de bloembollen dit jaar aangevraagd. Deze bloembollen actie is onderdeel van het educatieve aanbod van Natuur en Milieu Overijssel. Benieuwd naar het Natuur en Milieueducatie aanbod in jouw gemeente? Neem een kijkje op www.nmeoverijssel.nl.

Leerlingen Holterenk aan het planten

Meer weten?

Profiel Ilse Jansen

Ilse Jansen

Projectmedewerker Educatie & Communicatie