Landje van Niets uit Deventer wint de Hans Grotenhuisprijs

juli 7, 2024

Landje van Niets uit Deventer is mooiste natuurinitiatief van Overijssel en wint de Hans Grotenhuisprijs

Het Landje van niets, een buurtproject in de wijk Deventer Vijfhoek mag zich vanaf vandaag het mooiste Natuurinitiatief van Overijssel noemen. Op het drukbezochte Groenbezig Festival in Raalte mochten de buren uit de Vijfhoek de prijs in ontvangst nemen. “We zijn allemaal ontzettend blij, we hebben er hard voor gewerkt”, vertelt Anneke Rodenburg namens het initiatief. Het Landje van Niets ontving de Hans Grotenhuis prijs van de vorige winnaar: Harm Piek van de Noabers van Zudert uit Dwarsgracht. “Het emotioneert mij om hier nu te staan,” vertelt Anneke, “omdat ik lang vlinders geteld heb bij Hans Grotenhuis in de Slenk in Lettele. Om dan nu zijn prijs in de handen te hebben, dat is heel bijzonder”.

Over het Landje van Niets

Dit is het Landje van Niets, een buurtproject middenin de wijk Deventer Vijfhoek. Het zijn drie voormalige braakliggende weilandjes die zijn omgevormd tot natuur. De buren zaaien bloemen in, buurtkinderen tellen vlinders en samen zorgen ze voor de schaapskudde. Nieuwsgierig? Bekijk de video

Uit het juryrapport

De Hans Grotenhuisprijs wordt uitgereikt door de meest recente winnaar op het moment dat hij of zij de tijd daar rijp voor vindt. Harm Piek nam zijn taak niet licht op. Na zorgvuldig afwegen kwam het Landje van Niets uit de bus als winnaar. Uit het jury-rapport:

Toen ik de naam van Het landje van Niets hoorde dacht ik meteen aan een sketch van Wim de Bie van het Simplistisch Verbond met dezelfde titel. De boodschap van Wim de Bie was duidelijk. Gezeten in een kort begraasd weiland beklaagde hij zich over het feit dat er in dit weiland geen bloeiende planten en vlinders aanwezig waren waar je als natuurliefhebber volop van kan genieten.  Met andere woorden hij pleitte er voor dat natuur niet alleen voor biologen van belang moet zijn maar ook voor gewone burgers. 

In de buurt van de wijk Vijfhoek in Deventer is aan deze oproep van Wim de Bie ten volle gehoor gegeven. Je hebt een aantal jaren geleden samen met een aantal anderen (nu ca. 13 personen) uit de buurt het initiatief genomen om een braakliggend voormalig weiland (“paardewei”) geleidelijk om te vormen naar natuur met een grote biodiversiteit die door iedereen beleefd kan worden. Er is durf voor nodig naar de toekomst te kijken en jullie ideeën bij de gemeente, ontwerpers en bewoners onder de aandacht te brengen en de kennis te vergaren het plan te laten slagen.

Het kan een voorbeeld zijn voor andere vrijwilligers die ook voormalige landbouwgronden willen omvormen tot een natuurterrein waar natuur te beleven is en de biodiversiteit weer toeneemt in plaats van afneemt (zoals dat (thans in Nederland) bijna overal heeft plaats gevonden. En omdat deze ontwikkeling van rijkdom aan planten en dieren dicht bij de bewoners van Deventer plaatsvindt is  er volgens mij sprake van trendbreuk. Het is eigenlijk een prachtig voorbeeld van natuurontwikkeling  waar de bewoners en burgers direct bij betrokken zijn en van kunnen genieten. Burgerparticipatie van de bovenste plank!

Meer weten over de Hans Grotenhuisprijs?

Lees verder
Profiel Ruud Pleune

Ruud Pleune

Projectleider Natuur, Landschap & Landbouw