Kikkers, salamanders en adders steken veilig over in de Pollen

oktober 27, 2020

Kikkers, salamanders en adders steken veilig over in de Pollen

Kikkels, salamanders en adders. Ze steken tegenwoordig veilig over in de Pollen. Dat was vroeger wel anders! KVVN Vriezenveen realiseerde in 2018 een faunapassage. Hier willen zij bezoekers ook graag bij betrekken en daarom hebben zij onlangs een unieke informatie- en zithoek geplaatst, gebaseerd op de levensloop van een kikker. Hiervoor kregen zij een bijdrage uit het Fonds Lokaal Actief van Natuur en Milieu Overijssel. 

Voor de faunapassage er was, stonden vrijwilligers van KNNV Vriezenveen tussen februari en mei elke dag voor dag en dauw op om emmers vol kikkers naar de overkant van de weg te brengen. Deden ze dat niet, dan werden deze kikkers hartstikke platgereden. Zo hebben zij jarenlang zo’n 1.3000 dieren per jaar gered.

Informatiebord geïnspireerd op levensloop kikker
Sinds 2018 is dat gelukkig niet meer nodig. KVVN Vriezenveen realiseerde een faunapassage aan de Oude Hoevenweg met vijf tunnels en 1000 meter aan geleidingswand. Zo kunnen de dieren veilig onder de weg door en is het aantal dode dieren teruggedrongen naar 5 procent. En sinds kort is de passage helemaal af door de komst van een mooie informatie- en zithoek, geïnspireerd op de levensloop van een kikker. Zo is het kikkerdril is herkenbaar in de zitpoefen en is de vorm van het framewerk van het informatiepunt gebaseerd op een dikkopje. Op dit framewerk hangt een groot informatiepaneel en afbeeldingen van een kikker in wording. Voor de informatie- en zithoek ontving KNNV Vriezenveen een bijdrage uit het Fonds Lokaal Actief van Natuur en Milieu Overijssel.

Meer weten?

Profiel Ruud Pleune

Ruud Pleune

Projectleider Natuur, Landschap & Landbouw