Inwoners praten mee over Energietuin de Noordmanshoek

januari 24, 2020

Inwoners praten mee over Energietuin de Noordmanshoek

Inwoners van de gemeente Olst-Wijhe verzamelden zich afgelopen donderdagavond in ’t Langhuus in Wijhe voor een open inloopavond in het teken van Energietuin de Noordmanshoek: de Energietuin die ten noorden van Wijhe gerealiseerd zal gaan worden. Stichting De Noordmanshoek maakte van de avond gebruik om de inwoners bij te praten over de huidige stand van zaken, maar vooral ook om input te krijgen vanuit de omgeving.

De bijeenkomst krijgt veel belangstelling. Herman Engberink, wethouder van de gemeente Olst-Wijhe, telt het aantal aanwezigen. ‘Als ik het zo inschat, zijn er zo’n vijftig man! Een mooie opkomst.’ De aanwezigen zitten verdeeld over verschillende praattafels, waar de stichting uitgebreid het conceptplan doorneemt, men vragen kan stellen, en suggesties kan doen voor de precieze invulling van het plan. Coöperatie Goed Veur Mekare vertelt over het zonnepark en Natuur en Milieu Overijssel en de Wageningen University zijn aanwezig om vragen te beantwoorden over het project Energietuinen.

Positief en kritisch
De avond kenmerkt zich door interesse en betrokkenheid, valt wethouder Engberink op: ‘Er is veel belangstelling, er worden veel vragen gesteld en mijn indruk is dat het plan breed gedragen wordt. Dat is heel positief!’ Naast geïnteresseerd en betrokken, zijn de inwoners ook kritisch: Wie gaat dit plan exploiteren? En wie neemt het beheer voor zijn rekening?

Ideeën te over!
Wanneer de inwoners worden gevraagd om suggesties te doen voor de invulling van het plan, levert dat een flinke lijst met nieuwe ideeën op: een beeldentuin, een vlindertuin, een theehuis, een forellenkwekerij, een geitenboerderij. ‘Of een Wellnesscentrum!’, stelt inwoonster Jet Bourquin voor, ‘Een plek om te ontspannen tussen de bomen, dat lijkt me wel wat.’ Ook over de infrastructuur wordt gesproken: een goede verbinding met wandel- en fietsroutes langs de IJssel en met het dorp vindt men belangrijk en de mogelijk gevaarlijke weg met vrachtwagens richting Stegeman baart een enkeling zorgen. Alle inbreng is opgeschreven en komen in een creatieve meedenksessie op 27 februari opnieuw voorbij om te kijken óf en op welke manier ze in het plan passen.

Het vervolg
Stichting De Noordmanshoek kijkt terug op een zeer geslaagde avond, en hoopt ook in het vervolgtraject op veel betrokkenheid bij de ontwikkeling van het plan. Ze zien hun dorpsgenoten graag weer tijdens de creatieve meedenksessie op 27 februari. Meer informatie over deze sessie volgt via de facebookpagina “Energietuin de Noordmanshoek” en de webpagina van Energietuin de Noordmanshoek.

Energietuin de Noordmanshoek
Een Energietuin is een plek waar duurzame energieopwekking op creatieve wijze in de openbare, groene ruimte wordt ingepast. Stichting De Noordmanshoek ontwikkelde samen met de gemeente Olst-Wijhe, de Wageningen University (WUR) en Natuur en Milieu Overijssel, een concept voor een van de eerste Energietuinen van Nederland. Volgens het huidige plan wordt De Noordmanshoek ingericht als landgoed met onder andere een voedselbos, een tuinderij, een boomgaard, een havezate en een zonnepark ontwikkeld door Goed Veur Mekare. De Energietuin wordt een plek speciaal voor de inwoners van Olst-Wijhe: waar je kunt wandelen, waar kinderen kunnen spelen en waar zelfs wat te leren valt over natuur en energie. Het project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een extra schenking van de Nationale Postcode Loterij.

Meer weten?

Profiel Anne-Floor Zuurbier

Anne-Floor Zuurbier

Projectleider Natuur & Gebiedsprocessen