Hoe zorg je als beleidsmaker voor een natuurinclusieve energieopwek? Je hoort het in de podcast van de Natuur en Milieufederaties

november 15, 2021

Hoe zorg je als beleidsmaker voor een natuurinclusieve energieopwek? Je hoort het in de podcast van de Natuur en Milieufederaties

Hoe zorg je ervoor dat de natuur en het aanleggen van zonne- en windparken in het landschap harmonieus samen gaan? En welke rol spelen gemeenten daarin? De Natuur en Milieufederaties hebben een podcastserie ‘Op de bres voor een groene RES’ gemaakt die daar het antwoord op geeft.

De Natuur en Milieufederaties (NMF’s) nemen je mee het Nederlandse landschap in doormiddel van twee onderzoekende podcastafleveringen. Luister hier naar de eerste aflevering. We reizen af naar Wijk bij Duurstede. Daar is een beauty contest voor ontwikkelaars van duurzame energie gehouden.

 


De serie
In de podcast gaat NMF’s-directeur Annie van de Pas op pad in een gebied waarin het behoud van de natuur en het aanleggen van bijvoorbeeld een zonne- of windpark goed samengaan. In twee afleveringen onderzoeken we hoe je je als gemeente kunt inzetten voor schone energieprojecten die goed in het landschap passen.

Uitdagingen worden mogelijkheden. We leren van experts en ervaringsdeskundigen hoe zij zorgvuldig rekening houden met natuurinclusieve energieopwek. Later deze maand komt de tweede aflevering van de podcast online. In die aflevering zoomen we uit en kijken we naar de regionale energiestrategie als geheel. Welke beren komen gemeenten tegen op de weg naar een groene en duurzame toekomst?

“‘Over twee jaar zien we hier rijen met zonnepanelen, mooi ingepast in het landschap. Die dragen bij aan het energieneutraal maken van onze gemeente.’”

Martine van der Woude, beleidsadviseur gemeente Wijk bij Duurstede

november 15, 2021

Het doel: aanpakken klimaat- én biodiversiteitscrisis
Als de wereldwijde temperatuur met meer dan 1,5 graden stijgt, wordt het leven op aarde heel onaangenaam. Schone energie uit natuurlijke bronnen zoals wind en zon zijn dus essentieel voor een duurzame toekomst. Toch moeten we ook de natuur beschermen.

De bouw van zonne- en windparken staat soms op gespannen voet met het behoud van het Nederlandse landschap en de natuur. Daarnaast hebben we ook nog een biodiversiteitscrisis op te lossen. Het een hoeft niet ten koste te gaan van het ander: we moeten kijken naar regionale en lokale mogelijkheden om de duurzame energietransitie te laten slagen. Met deze podcastserie hopen de NMF’s ambtenaren en beleidsmakers te inspireren om de kansen die er zijn voor natuur en landschap te omarmen.

Toolbox en documentaire
De podcast is niet het enige dat de NMF’s bieden. Naast de podcastserie is er ook een toolbox gemaakt met nuttig gereedschap voor beleidsmakers om aan een natuurinclusieve energietransitie te bouwen. Daarnaast geeft onze documentaire ‘Op weg naar een natuurinclusieve energietransitie’ een kijkje in de keuken bij meerdere inspirerende energietuinen en zonneparken.

Meer weten?

Profiel Leander Broere

Leander Broere

Projectleider Energie & Overheden