Laat Overijssel zoemen en kom ook naar de Overijsselse Bijendag.

maart 9, 2020

Laat Overijssel zoemen en kom ook naar de Overijsselse Bijendag!

Het is maart en dat betekent dat het bijenseizoen is geopend. Dikke hommelkoninginnen zoeken de eerste voorjaarsbloemen op. En, zwermen grijze metselbijen verlaten hun overwinteringsadres op zoek naar heel veel stuifmeel voor een nieuwe generatie. Dat is genieten voor alle bijenliefhebbers! Maar, is er voldoende voedsel, stuifmeel en nestplekken voor ze? Onze inzet om de leefomgeving van bijen te verbeteren blijkt nog steeds onmisbaar. Help je ook mee? En ben je benieuwd wat anderen doen? Kom dan naar de Overijsselse Bijendag van 24 april en meld je aan. 

Tijdens deze Overijsselse Bijendag delen mensen uit de praktijk hun ervaringen, tips en tricks en vertellen ze over inspirerende voorbeelden. Akkerranden, bijenlinten, de acties in natuurgebieden, het beheer van wegbermen en oevers, bijenoases in de stad, honingbij versus wilde bij en educatie voor basisscholen; het komt allemaal aan bod. Kom je ook? Andrea van Pol, bekend als presentator van onder andere Vroege Vogels is onze humorvolle gastvrouw.

Ochtendprogramma
Uitvalsbasis is het prachtige Landgoed Algoed in Enschede waar we de ochtend beginnen met een presentatie van 3-jaar Bijenbeweging Overijssel en we onder andere wethouder van Enschede Jurgen van Houdt, gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher en directeur Staatsbosbeheer Herman Brink interviewen over hun inzet voor bijen; hun tops en flops. Improvisatietheater ProDeo laat ons met een knipoog kijken naar ‘onze wereld van bijenliefhebbers’.

Middagprogramma
Na deze gezamenlijke start begint het veldsymposium. Daarvoor bezoeken we met de fiets verschillende mooie locaties in de omgeving voor een interessant verhaal. Je ontmoet er bijvoorbeeld Waterschap Vechtstromen, gemeente Enschede, Bijenvereniging Enschede, Tuin & Landschapsarchitect Huub Zoontjes, Stichting IJsselhoeve met een theatervoorstelling, de Groene Loper en mensen van zorgboederij De Viermarken. De afstand die je fietst is maximaal 3,5 km. Voor goede fietsen, een heerlijk lunch en afsluitende borrel wordt gezorgd.

Informatie en aanmelden

Datum: vrijdag 24 april
Tijd: 9.15 uur – 15.00 uur
Locatie: Landgoed AlGoed, Lutje Esweg 10 in Enschede
Kosten: Deelname is gratis. Opgave is verplicht en mocht je onverhoopt toch niet kunnen, laat ons dat dan weten voor 20 april, anders zijn wij genoodzaakt kosten voor lunch en fiets in rekening te brengen.
Voor wie? De dag is bedoeld voor iedereen die zich zorgen maakt over wilde bijen en graag wil bijdragen aan het verbeteren van de leefomstandigheden van (wilde) bijen, of dat al doet.
Aanmelden:  Meld je aan via dit aanmeldformulier.

Bijenbeweging Overijssel
De organisatie is in handen van de Overijsselse Bijenbeweging. Deze bestaat uit provincie Overijssel, Landschap Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, LTO Noord, EIS kenniscentrum van insecten en NBV Overijssel. Aan de Bijendag werken verder mee: Andrea van Pol, wethouder van Enschede Jurgen van Houdt, gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher, directeur Staatsbosbeheer Herman Brink, Jacques van den Hof  en Iwan Sievers van gemeente Enschede, Andre Brouwer UTwente, Improvisatietheater ProDeo, Zorgboerderij Viermarken, Stichting IJsselhoeven, LandgoedAlgoed, Ewald Hannink en Ben Morsink van Waterschap Vechtstromen, Bijenevereniging Enschede en Martin Degen van Landschap Overijssel.