Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Gezocht: adviseur biodiversiteit bij Wroetvarken boeren

Gezocht: adviseur biodiversiteit bij Wroetvarken boeren

Hoe is het gesteld met het aantal planten op de boerderijen van Het Wroetvarken? En met de insecten, vogels en zoogdieren? De boeren van Het Wroetvarken kijken breder dan het welzijn van het varken. Ze willen ook graag aandacht geven aan biodiversiteit. Hoe is het gesteld met de biodiversiteit op de verschillende boerderijen en hoe zou deze verbeterd kunnen worden? Dat zijn vragen waar de boeren van Het Wroetvarken graag een antwoord op willen. Jij als natuurliefhebber kan de boeren hierbij helpen! We zijn namelijk op zoek naar vrijwillige adviseurs die samen met de boeren de biodiversiteit op de boerderijen willen onderzoeken en verbeteren. Wil jij hierbij helpen en wil jij het gesprek aangaan met de boeren? Neem dan contact op met Rebecca Geeraert via geeraert@natuurenmilieuoverijssel.nl

Samen met Het Wroetvarken willen we aan de slag om de biodiversiteit op de verschillende boerderijen te verbeteren. Jouw hulp kunnen we hierbij goed gebruiken. Onder andere bij het verbeteren en/of behouden van de leefomstandigheden van de aanwezige doelsoorten. Eerder heeft Landschap Overijssel de doelsoorten op de erven geïnventariseerd. Enkele doelsoorten die voorkomen zijn de patrijs, de steenuil, de das, de boomkikker en de ringslang.

Pilotbijeenkomst
Zaterdag 9 februari was de pilotbijeenkomst bij één van de Wroetvarken boeren op het erf. Geïnteresseerde vrijwilligers hebben samen met de werkgroep van Het Wroetvarken gekeken hoe de biodiversiteit op de boerderij verbeterd kan worden. Voor monitoring van de biodiversiteit op de boerderij wordt gebruik gemaakt van de Gaia-biodiversiteitsmeetlat. Bij beide partijen was veel enthousiasme! Dit betekent dat we komende tijd aan de slag gaan om het project verder vorm te geven.

Het Wroetvarken
De missie van Het Wroetvarken is smaakvoller, natuurlijker en eerlijk varkensvlees uit Nederland. Belangrijke pijlers hiervoor zijn gezonde varkens, de juiste stal, het beste voer, een beefde behandeling en bekwamen slagers. De varkens van de Wroetvarken boeren kunnen de hele dag wroeten, zijn actiever, attenter en vertonen natuurlijk gedrag. Naast het dierenwelzijn is een aanvullende eis aan al deze schakels in de keten, om iets te doen voor biodiversiteit en de omgeving. Zo heeft een boer al een bloemenweide aangelegd voor de bijen, vlinders en andere insecten. Echter, er is natuurlijk nog veel meer nodig. Jij kan de Wroetvarken boeren hierbij helpen!

Vaardigheden & Interesses

  • Je hebt affiniteit en basiskennis over natuur, specifieke soortenkennis is niet noodzakelijk.
  • Je hebt kennis over landschapsinrichting om zo biodiversiteit te vergroten.
  • Je wilt het gesprek aangaan met de boeren.
  • Je bent bereid om 3 – 4 keer per jaar een bezoek aan de boerderij te brengen (ieder seizoen).

Tijdsbeslag & Ondersteuning
Tijdsinvestering           3 – 4 keer per jaar een bezoek aan de boerderij
Ondersteuning             startbijeenkomst, advies en ondersteuning vanuit Natuur en Milieu                                                                             Overijssel

Video
AAVISIE heeft gehoord over dit project. Naar aanleiding hiervan hebben ze een korte reportage gemaakt. Enthousiast geworden? Aanmelden kan nog steeds.

Aanmelden
Op dit moment zoeken we nog vrijwilligers voor de Wroetvarken boeren in Almelo, Heeten (gemeente Raalte) en Zenderen (gemeente Borne). Interesse? Voor informatie en vragen, neem contact op met Rebecca Geeraert via geeraert@natuurenmilieuoverijssel.nl

 

PS Op dit moment hebben we vanuit Natuur en Milieu Overijssel ook nog contact met het Collectief Midden Overijssel over de monitoring in de agrarische natuurgebieden. Wanneer hier meer over bekend is, komen we hier op terug. 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF