Dit zijn de finalisten voor de Groene Twinkeling 2020!

december 6, 2019

Dit zijn de finalisten voor de Groene Twinkeling 2020!

De vakjury is eruit, de keuzes voor de nominaties voor de Groene Twinkeling zijn gemaakt. Van de lijst met voorgeselecteerde ondernemers zijn drie namen overgebleven.

Nominaties voor de Groene Twinkeling van het jaar 2020 zijn:

  • De Melkbrouwerij uit Lettele;
  • Kleinlangevelsloo Supermarkt in het bos uit Raalte;
  • Weerribben Zuivel uit Nederland.

Op donderdag 30 januari wordt in het Buitencentrum de Sallandse Heuvelrug in Nijverdal de winnaar van de Groene Twinkeling 2020 bekend gemaakt.

Meld je hier aan voor de nieuwjaarsbijeenkomst op 30 januari

De Melkbrouwerij
Bij de Melkbrouwerij staat een gezond bodemleven centraal. Geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen maar enkel de mest van de MRIJ-koeien bereikt de bodem. De kringloop wordt zo goed mogelijk gesloten. Melk halen bij de brouwerij wanneer de klant het uitkomt? Dat kan eenvoudig door lid te worden. Met het concept Melk&Noot zijn vele hectares houtwallen met notenbomen, fruitbomen, eetbare struiken en kruidenlagen ontwikkeld zodat een nuttig maar bovendien een mooi, kleinschalig en natuurrijk landschap ontstaat, waar behalve mensen en het vee ook wilde planten en dieren zich thuis voelen.

Supermarkt in het bos
Het motto van de Supermarkt in het bos is: een beter milieu begint bij jezelf. Investeren in biodiversiteit was een logisch stap bij de start in 2014. Zij doen dat door biologisch en extensief te boeren. Ten gunste van insecten worden de randen van de boerengrond ingezaaid met bloemenmengsels en de kruidenrijke graslanden gefaseerd gemaaid. Door geen chemische middelen te gebruiken is het vooral het ‘niet’ doen van acties die een bijdrage leveren aan de natuur. Voortdurend worden bomen en struiken aangeplant waardoor landschapselementen groeien. Met het zelfplukabonnement kunnen klanten zelf hun biologische groenten oogsten. Tevens zijn tuinzaden van oorspronkelijke groentesoorten bij de supermarkt in het bos verkrijgbaar.

Weerribben Zuivel
Weerribben Zuivel is een biologische boerderij met eigen zuivelverwerking. Ze streven er altijd naar voorop te lopen in duurzaamheid en biodiversiteit. Ze doen graag een stapje extra voor boerenlandvogels, vlinders en insecten. Sinds 2017 hebben zij een samenwerking met Vogelbescherming Nederland, waarbij ze voldoen aan de boerenlandvogelcriteria. Daarmee staan ze op nummer 1 in de vogelvriendelijke zuivelwijzer. Ze zorgen voor bloemrijke weides vol vlinders en bijen, waarin niet alleen de koeien heerlijk grazen maar ook de kenmerkende Nederlandse boerenlandvogels en hun kuikens goed gedijen.

De vakjury kijkt bij al zijn keuzes naar de motivatie van de ondernemer om bedrijfsvoering en biodiversiteit te verbinden, wat de impact is van de investering op flora en fauna en wat de wijze en het bereik is van kennisoverdracht over biodiversiteit.

Meer weten? Lees dan verder op de website van Landschap Overijssel.

Wil je meer weten?

Profiel Willem Seine

Willem Seine

Projectleider Natuur en Klimaatadaptatie