De Hotseat voor minder zwerfafval

maart 18, 2020

De Hotseat voor minder zwerfafval

Drie jaar geleden organiseerden wij in Almelo, samen met Gooiz, de WastBattle. Dit is een wedstrijd tussen schoolklassen voor het beste, meest effectieve idee om zwerfvuil te voorkomen. In totaal deden in Almelo 100 leerlingen van basisschool de Compaan, de Huve en voortgezet onderwijs het Noordik hieraan mee. Het Noordik-team van Jesse Westeneng won de Waste Battle met het idee van een hotseat; een bankje dat warm wordt als je afval in de afvalbak gooit. De gemeente Almelo, het Noordik en de bedrijven Boessenkool, Dumocon, Albert Heijn Windmolenbroek, Asito Almelo, 100%Fat en MacDonalds Almelo realiseerden het idee. En nu, na 3 jaar, staat hij er dan echt! De hotseat werd woensdag 11 maart feestelijk in gebruik genomen. Wij zijn enorm trots op dit resultaat!  

Jesse Westeneng was bij de opening aanwezig en heel blij met het resultaat: “We wilden eerst een bankje dat alleen warm werd, maar uiteindelijk kun je er ook muziek op afspelen en een telefoon mee opladen.” Wethouder Eugène van Mierlo en directeur van het Noordik Jeroen Langbroek roemden de prachtige samenwerking tussen school, gemeente en bedrijfsleven. 

Technisch hoogstandje van samenwerken
Leerlingen van het Noordik maakten de eerste ontwerpen onder leiding van de techniekdocenten. Vervolgens deed Machinefabriek Boessenkool de constructie, Voskamp leverde de zonnepanelen, het Off-Gridcentrum de elektronica en Bolk takelde de hotseat met een enorme kraan op zijn plek bij het Noordik. De robuuste, hufterproof bank heeft een afdak met zonnepanelen er op. Om de voorzieningen van de hotseat te kunnen gebruiken moet je afval in de naastgelegen prullenbak gooien. Als beloning verwarmt de zitplek, kun je je telefoon opladen en muziek streamen en luisteren.

Tweede hotseat
Omdat het bankje zo’n succes is geworden, kom er in Almelo nog een hotseat bij. De gemeente Almelo denkt aan een plek in het centrum, in de buurt van het Theaterhotel.

Meer weten?