Cibap-studenten bedenken bijzondere oplossingen voor restmateriaal

april 30, 2020

Cibap-studenten bedenken bijzondere oplossingen voor restmateriaal

Zeven materiaalstromen, 125 studenten, 25 ideeën. De afgelopen weken bogen studenten van Cibap, vakschool voor vormgeving, zich over creatief hergebruik van zeven materiaalstromen die anders bij het afval zouden verdwijnen: B-hout, niet-verpakkingsglas, porselein/aardewerk, textiel, harde kunststoffen, riet/rotan en rubberen laarzen.

In april presenteerden ze online hun zorgvuldig uitgewerkte ideeën. En die waren ondanks de beperkte mogelijkheden door de coronamaatregelen zeer gevarieerd: van kamerschermen en design krukjes tot workshops, van vazen en lampen tot instructievideo’s om gadgets te maken van genoemde materiaalstromen. WaardeRing beoordeelde de ideeën en koos zes kansrijke oplossingen uit om mee verder te gaan, enkele daarvan gecombineerd.

Bekijk hier de zes kansrijke oplossingen die de cibap studenten ontwierpen

De Klos: van textiel naar multifunctioneel koord
‘De Klos’ is een mooie oplossing om op een eenvoudige manier van oud textiel zoals T-shirts garen te maken. Dat kan dan voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden, zoals zittingen voor meubelen, plantenhangers en onderzetters.

Fantastic en BORSA: Van gerecycled textiel naar nieuwe tassen
‘Fantastic’ is een tas voor basisschoolleerlingen, waarvan de flappen verwisselbaar zijn. Zo gaat een leerling bijvoorbeeld met een groen geblokte tas naar school en komt met een paars gestipte weer thuis. De ‘BORSA shopper’ is een tas gemaakt van 100% hergebruikt materiaal zoals textiel of rubber. Het vlechtpatroon zorgt voor stevigheid. De BORSA shopper is eenvoudig te fabriceren.

Concreet: van bouwafval, kunststof en keramiek naar design
‘Concreet’ is een oplossing voor hergebruik van de verschillende materiaalstromen bouwafval, kunststof en keramiek. Gemengd kan het voor allerlei doeleinden gebruikt worden: tegels, klokken en allerlei soorten vormgeving.

Sprint 3, Thirty thirty en Roomdivider: Van B-hout naar klasse A-meubelen
Kringloop Sprint 3: meubels van B-hout en gesmolten kunststof;
Thirty Thirty: Krukjess van B-hout en gerecycled textiel;
Roomdivider: Kamerscherm van textiel en B-hout.

Revent: van reststromen naar event-kunstwerken
Kunstwerken van verschillende materiaalstromen maken voor festivals. Inspiratiehoekjes, doolhoffen, fotomaakpunten, de mogelijkheden van Revent zijn legio. Bezoekers worden bewust en raken geïnspireerd. De kunstwerken zijn te hergebruiken of inzetbaar als decorstukken.

Filo en Bakkie doen: van oud porselein en glaswerk naar nieuwe lampen
Combineren, stapelen, variëren; met oud porselein en niet-verpakkingsglas kun je uiteenlopende lampen maken, naar eigen inzicht. Ook een goed idee voor workshops.

WaardeRing is heel blij met de resultaten. De komende tijd buigen de partners zich over manieren om de oplossingen daadwerkelijk in de praktijk te gaan gebruiken.

Zie je mogelijkheden om deze ideeën verder te brengen of heb je andere oplossingen voor de toepassing van deze materialen, neem contact met ons op!

Blijf op de hoogte van NMO en meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Meer weten?